Data publicării:

Vouchere de vacanță pentru toți angajații din privat, din 2024

Autor: Roxana Neagu | Categorie: Politica
WhatsApp
foto pexels
foto pexels

Marți, 7 martie, un proiect legislativ a fost depus la Senat, susținut de parlamentari din toate partidele. Acesta propune ca și angajații din mediul privat să primească, asemenea bugetarilor, vouchere de vacanță. 

Potrivit propunerii legislative, ”începând cu data de 1 ianuarie 2024, pentru recuperarea și întreținerea capacității de muncă a personalului salarial, instituțiile publice (...) precum și angajatorii care încadrează personal prin încheierea unui contract individual de muncă acordă, în condițiile legii, anual, până la data de 31 decembrie 2026, bonuri de valoare, denumite în continuare vouchere de vacanță, în cuantum de 1.450 lei pentru fiecare salariat”, se arată la art. 1 din propunerea legislativă.

”În România, costul fiscal pe angajat, de 40,85%, este cel mai ridicat din Uniunea Europeană, unde se înregistrează o medie de 26% - 27%. În țara noastră, 25% reprezintă doar contribuția la CAS, la care se adaugă 10% impozitul pe venituri din salarii și alte taxe. Fiscalitatea ridicată atrage după sine și un grad de colectare redus.

De exemplu, la CAS, statul român încasează doar 80% - 85% din totalul sumelor pe care ar trebui să le încaseze. În aceste condiții, este necesară identificarea de pârghii legislative prin care presiunea fiscală să devină cât mai redusă și care să încurajeze încheierea de contracte de muncă. De exemplu, pentru sectorul bugetar a fost instituită măsura prin care angajații din acest sector beneficiază, printre altele, și de vouchere de vacanță, în suma de 1.450 lei anual. Voucherele de vacanță reprezintă și un mijloc prin care salariații își refac puterea și capacitatea de muncă și, astfel, înregistrează o productivitate crescută a muncii.

Considerăm că acest mecanism poate fi extins și pentru cei cca. 4,2 milioane de angajați din sectorul privat, astfel încât să poată beneficia de vouchere de vacanță suportate din bugetul de stat, în valoare de 1.450 lei/anual, din sumele cu care aceștia contribuie deja sub forma impozitului pe venit și/sau CAS.", se arată în expunerea de motive a proiectului de act normativ, conform Adevărul

Proiectul elimină din inechitățile dintre cele două categorii de salariați - bugetari și cei din sectorul privat. Valoarea voucherelor se întoarce în economie, cu consecințe pozitive pentru întreaga industrie a turismului și activităților conexe, mai arată documentul citat. Efortul bugetar ar fi de 6,09 miliarde de lei pentru cei 4,2 milioane de salariați din privat. Inițiatorii estimează că 60 - 65% se va întoarce la bugetul de stat sub formă de TVA, taxe, impozit pe salarii, impozit pe profit, etc. 

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
pixel