Vouchere de vacanță în loc de sporuri. Val Vâlcu, soluție ignorată de Guvernul Cîțu: Câștigă și bugetarul, și turismul românesc
Data actualizării:
Data publicării:
Autor: Roxana Neagu
WhatsApp
Val Vâlcu a vorbit despre măsurile anunțate de premierul Florin Cîțu. 

Val Vâlcu a subliniat, după conferința de presă a lui Florin Cîțu, premier al României, următoarele aspecte: 

Gaură în bugetul CFR Călători. Haos administrativ

”- să dai studenților gratuitate pe linia de tren domiciliu - universitate și retur (n.r. varianta expusă de Ludovic Orban) și 50% în rest (n.r. varianta lui Florin Cîțu) creează un haos administrativ, astfel că, în cazul studenților, nu știm cum se va aplica practic decizia, implicând un efort de administrare în orice situație. E necesară o clarificare în primul rând pentru că studenții rezervau locuri pe care apoi nu le mai ocupau și oamenii care doreau să călătorească cu trenul nu mai prindeau, uneori, bilete, pentru că, aparent, era totul ocupat. Deci aceasta era problema, nu ”gratuitatea” în sine, pentru că banii ajungeau tot la CFR, sub o formă de subvenționare mascată. Soluția găsită de Guvernul Cîțu o să creeze, însă, probleme, CFR Călători, care va avea o gaură în buget. 

Vouchere de vacanță în loc de sporuri. Câștigă și bugetarul, și turismul românesc

- privind voucherele de vacanță, în opinia mea, era simplu de rezolvat. Guvernul Cîțu nu a avut curajul să taie sporurile, a amânat momentul. În opinia mea, era simplu: îi tăiai bugetarului sporul și-i dădeai voucherul de vacanță. În felul ăsta, sigur profita și industria turistică autohtonă și bugetarul rămânea cu același venit, îi tăiai 1.400 de lei sporul, îi dădeai 1.400 de lei voucher de vacanță. Așa, îi lași sporul și se duce în Bulgaria. Era un balon de oxigen pentru HoReCa și, în plus, oamenii nu pierdeau nimic.”

Premierul Florin Cîțu a anunțat că studenții vor avea 50% gratuitate la tren. În același timp, voucherele de vacanță nu vor fi acordate pentru anul 2021, ci, afirmă el, vor fi prelungite cele nefolosite în 2019 și 2020. Sporurile bugetarilor nu vor fi însă tăiate, dar afirmă că vor fi plafonate. 

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?
pixel