Data publicării:

Votul prin corespondență pentru diaspora. Puțini români s-au înregistrat până acum - nici 3.000 de cereri

Autor: Alexandru Negrici | Categorie: Politica
WhatsApp
Imagine cu rol ilustrativ / Sursa foto: Freepik
Imagine cu rol ilustrativ / Sursa foto: Freepik
Un număr de 1.420 cetățeni români care se află în străinătate s-au înregistrat la Autoritatea Electorală Permanentă (AEP) pentru a vota prin corespondență la alegerile parlamentare din 2024. 

De asemenea, 1.471 de români și-au exprimat opțiunea de a vota prin corespondență la alegerile prezidențiale din același an. Aceste înregistrări au fost realizate în perioada aprilie – vineri dimineața.

Conform datelor publicate pe site-ul votinstrainatate.ro, în același interval de timp au fost primite și 986 de cereri de vot la secție pentru alegerile parlamentare și 837 de cereri de vot la secție pentru alegerile prezidențiale.

La alegerile pentru Senat, Camera Deputaților și Președintele României din 2024, alegătorii români cu domiciliul sau reședința în străinătate pot vota fie prin corespondență, fie la secția de votare, în conformitate cu legislația în vigoare.

Românii din străinătate care doresc să își exercite dreptul de vot la secția de votare trebuie să se înregistreze în Registrul electoral ca alegători în străinătate pentru fiecare tip de alegere. Înregistrarea este posibilă începând cu 1 aprilie 2024 și până la expirarea a cel mult 15 zile de la data începerii perioadei electorale.

Pentru a vota prin corespondență, alegătorii români din diaspora trebuie să se înregistreze pe site-ul www.votstrainatate.ro, începând cu 1 aprilie 2024. Termenul limită pentru această înregistrare este cu 45 de zile înainte de data votării.

Alegătorii care optează pentru votul prin corespondență trebuie să completeze un formular online în care să menționeze numele, prenumele, codul numeric personal, adresa de domiciliu sau reședință, adresa de e-mail și opțiunea de transmitere a votului în țară sau la reprezentanța diplomatică.

Formularul trebuie să fie însoțit de copia scanată sau fotografia actului de identitate și a documentului care dovedește dreptul de ședere în străinătate, eliberat de autoritățile străine, conform informațiilor furnizate de Ministerul Afacerilor Externe.

Cei care doresc să voteze la o secție de votare din străinătate trebuie să completeze un formular online similar, specificând localitatea și statul unde doresc să voteze, și anexând copia scanată sau fotografia actului de identitate. O secție de votare poate fi înființată la cererea a minimum 100 de cetățeni din aceeași localitate sau dintr-un grup de localități.

Alegerile prezidențiale din acest an se vor desfășura pe 15 și 29 septembrie, iar alegerile parlamentare vor avea loc pe 8 decembrie.

Aceste măsuri permit românilor din diaspora să își exercite dreptul democratic, indiferent de locul unde se află, contribuind astfel la consolidarea procesului electoral și la reprezentarea cât mai exactă a voinței cetățenilor.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
pixel