VOT MOȚIUNE Cîțu REZULTAT. Guvernare PNL, numele tău este austeritate - live text / video
Data actualizării:
Data publicării:
Autor: DCNews Team
WhatsApp
Florin Cîțu FOTO AGERPRES
Florin Cîțu FOTO AGERPRES
Ministrul Finanţelor Publice s-a aflat, luni, în Parlament, la dezbaterile şi votul pe moţiunea simplă "Guvernare PNL, numele tău este austeritate", iniţiată de 41 de senatori ai PSD.

UPDATE ORA 18:26: Moţiunea a fost adoptată cu 59 de voturi pentru, 56 împotrivă şi 2 abţineri.

A început şedinţa în plen. Vă prezentăm principalele declaraţii:

- La moţiune sunt prezenţi 76 de senatori.

- Mai întâi se dezbat trei iniţiative şi ulterior moţiunea.

- A început dezbaterea privind moţiunea simplă.

- Nicoleta Pauliuc: Sunt două articole pe care le încălcăm astăzi. Această dezbatere încalcă regulamentul şi decizia Curţii. Solicit să retrageţi documentul. 

- Senatorul Viorel Arcaş citeşte moţiunea.

- "Din cauza declaraţiilor şi acţiunilor iresponsabile ale domnului Cîţu ne aflăm astăzi în această situaţie", se arată în textul moţiunii.

- "Singura certitudine după învestirea Guvernului Orban şi a ministrului Cîţu este deprecierea leului", se mai arată în textul moţiunii.

- S-a terminat citirea moţiunii.

- Este supus votului repartizarea timpilor

- Florin Cîţu: Am ascultat cu atenţie textul motiunii. Sunt mândru că cei de la PSD îmi promovează măsurile. PNL a promis că va spune adevarul românilor. Perioada în care aţi furat s-a sfârşit. Cel mai important este că Guvernul PSD stia că situaţie economică este dificilă şi a ales să le ascundă asta românilor. 

După primele 4 luni de zile apăreau semnele unui derapaj. Încă din aprilie se cereau măsuri suplimentare ca deficitul bugetar să nu ajungă la 4 %. În iunie se ştia că bugetul va rămâne fără 8 miliarde de lei. 

În iulie este avertizată doamna Viorica Dăncilă. Se cer măsuri suplimentare, nu se iau. La rectificarea bugetară citez: bugetul de stat din 2019 se majorează, iar deficitul scade. Execuţia bugetară era un dezastru.

Această moţiune simplă nu are cum să fie despre mine. 

De astăzi, atunci când vorbim de finanţele ţării s-a terminat cu amatorii. Am găsit o situaţie extrem de dificilă la Ministerul Finanţelor, nu dau înapoi.

- Oprea PSD:  Da, domnule Cîţu este vorba despre dumneavoastră. V-am studiat. La început am crezut că este vorba despre o fobie. Vâzând acel selfie minunat făcut în ziua moţiunii de cenzură am înţeles că este vorba despre narcisism. 

Promovaţi statul minimal, de aceea încercaţi să găsiţi pe cine să daţi vina. Statul minimal a eşuat. Vă întreb, când va începe PNL-ul să vorbească despre oameni, tot timpul am auzit vorbind despre firme? Când veţi vorbi despre întreprinderile mici şi mijlocii din România. Da, este momentul ca domnul Câţu să plece pentru că el judecă şi gândeşte greşit. Aş vrea să vă rog să-i facem un cadou şi să votăm pentru moţiune simplă. Daţi-mi voie să vă fac cadou o carte. Se numeşte "Selfie". 

- Nazare PNL: Suntem azi chemaţi aici pentru un autodenunţ. În 3 ani de guvernare, PSD în domeniul economic s-a îndreptat cu paşi rapizi spre o prăpastie cu un ministru de finanţe discotecar. S-a jucat de-a codul Fiscal fără niciun discernământ. Stimaţi colegi de la PSD, nu aţi înţeles mai nimic din lecţia pe vare v-au dat-o românii din 26 mai la alegerile parlamentare. Este o sfidare să depuneţi azi o moţiune împotriva unui membru al Guvernului Orban. 

Aţi creat şi întreţinut un haos fără precedent. Chiar cred că sunteţi rupţi de realitatea românească. Aţi manipulat poporul român cu trei lei în plus, dar l-aţi condamnat la sărăcie. Dacă nu aţi fost capabili, lăsaţi-ne să reparăm ce aţi stricat dumneavoastră. Opriţi-vă! Lăsaţi-ne să muncim pentru România. 

- Senator USR. De o lună de zile PSD nu mai este la guvernare şi nu mai poate măslui cifre. România supravieţuieşte pe caiet. Ne împrumutăm la cea mai mare dobândă din UE. Ne bucurăm că discutăm şi de proiectele USR de eliminarea pensiilor speciale. Avem 10 priorităţi care sper să se găsească în bugetul de anul viitor. 

 România are nevoie de măsuri concrete şi de un buget onest pentru 2020.

- Senator UDMR. În calitate de ministru nu poţi să crezi că vei termina anul ca ministru. Guvernul poate să pice. Mi-e destul de greu să judec şi să dau dreptata colegului Teodorovici sau colegului Cîţu. Acestă moţiune de cenzură este un semnal de alarmă pentru colegul nostru. Este un semnal de alarmă pentru noi toţi. Rolul nostru este să ne ocupăm de ceea ce urmează. Avem obligaţia de a pregăti acest buget în mod raţional, să-l susţinem pe domnul ministru.

Se propune prelungirea programului de lucru. 

Senatorul Iliescu: Atunci când vorbiţi în textul moţiunii despre ROBOR e bine să le spune cetăţenilor că indicele robor era de 0,84. Aţi afectat în perioada guvernării toţi românii care au credite în lei. Am constatat că primul semnatar al acestei moţiuni este domnul Orlando Teodorovici, observ că nu este în sală şi nu şi-a susţinut moţiunea.

Călin Popescu Tăriceanu: Domnul Cîţu are noroc. Vă readuc aminte că la începutul anului acesta deja se ridicau nişte semne de întrebare. În momentul acesta, domnul Câţu este chemat să dea socoteală pentru o perioadă mai scurtă. Vreau să-i atrag atenţia că trebuie să fie atent la orice declaraţie. Prima măsură pe care aţi luat-o pe mine m-a stupefiat. S-a luat o măsură super generoasă: anularea supraacizei la carburanţi. Nu cred că e cea mai potrivită măsură care trebuia luată. Aştept multă responsabilitate. Le rocomand colegilor mei să nu voteze moţiunea simplă. 

Daniel Zamfir: Am văzut foarte mulţi colegi îngrijoraţi. Îl auzeam pe colegul de la USR îngrijorat de faptul că împrumutăm foarte mult. Costul împrumutului astăzi înseamna 4,55 % . Iată că Guvernul se împrumută mai mult. Uitaţi ce efecte produc declaraţiile ministrului Cîţu. 

Sunt foarte curios să ştiu ce înseamnă acel # nu luăm prizonieri. Domnul Cîţu are cel puţin 2 scheleţi uriaşi în dulap. Vreau să vă citesc o declaraţi. Ce spunea domnul Cîţu în 2012. "Au fost presiuni în 2008 pentru a nu pune estimările corecte pe curs".

E normal ca un ministru să-şi încaseze bonusul în offshore? 

Ministrul Finanţelor din România are bani în offshore. Aduceţi banii în ţară şi poate ne spuneţi şi câţi bani aţi încasat.

Alina Gorghiu: Văd că lipsa de inspiraţie a PSD se prelungeşte. Câtă încredere speraţi să puteţi recupera cu un astfel de demers la doar 2 săptămâni de la cea mai cruntă înfrângere? De ce îi desconsideraţi pe români? 

Vă rog să lăsaţi instituţiile statului să funcţioneze. 

Pentru 2019, în niciun moment nu aţi avut buget. Vă întreb direct, chiar nu vă este jenă ca după tot acest dezasru să veniţi cu o moţiune în care să-i reporşaţi postările din mediul online? 

Ministrul Florin Cîţu clarifică situaţia finanţelor publice a României. PSD a influenţat în rău pieţele din România. Drama ţării în ultimii 3 ani a fost lipsa capacităţii de conducere. Românii vor infrastructură, spitale. Această moţiune este generată de frustrarea pierderii guvernării şi a alegerilor prezidenţiale. 

 Florin Cîţu nu a dorit să răspundă atacurilor.

Ştirea iniţială:

Pe acest subiect, Florin Câţu a declarat: "Le voi transmite ce n-a fost transmis în Parlamentul României de trei ani de zile de niciun ministru de Finanţe al PSD, adevărul despre situaţia economică şi cum au fost minţiţi şi cum am fost minţiţi toţi, timp de trei ani de zile. Veţi vedea că am avut dreptate în toţi aceşti ani de zile şi acolo o să vin şi cu documente. Faptul că se ştiau multe şi va confirma exact ce vă spun de trei ani de zile, că situaţia a fost ascunsă şi a fost falsificată".

Dacă adoptarea unei moţiuni de cenzură atrage după sine căderea Guvernului, moţiunile simple adoptate împotriva membrilor Cabinetului nu conduc la revocare şi nu îi obligă pe aceştia să demisioneze.

Rămâneţi pe DCNews pentru informaţii live.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?
pixel