Vot în Parlament, efecte asupra românilor. Renate Weber: Mă îngrozeşte gândul
Data actualizării:
Data publicării:
Autor: Mihai Ciobanu
WhatsApp
Renate Weber
Renate Weber
Europarlamentarul Renate Weber a comentat asupra deciziei luate, marţi seara, de către Parlamentul Marii Britanii privind BREXIT-ul. 

Europarlamentarul Renate Weber comentează efectele pe care le va avea asupra întregii Uniuni Europene decizia luată marţi seara, în Parlamentul Marii Britanii. 

"Parlamentul britanic a fost categoric impotriva acordului negociat de guvernul May cu UE: 432 la 202. Era acordul care stabilea chestiuni minimale privind drepturile cetatenilor europeni aflati in Marea Britanie si ale britanicilor in UE precum: rezidenta, familie, accesul pe piata muncii, recunoasterea calificarilor etc. Stabilea de asemenea chestiuni legate de continuarea participarii Marii Britanii la unele programe ale Uniunii, contributia financiara reminiscenta, situatia bunurilor in piata economica, aspecte legate de taxare, continuarea partiala a privilegiilor vamale, situatia Irlandei de Nord, etc. etc.

Daca guvernul May supravietuieste motiunii de incredere din seara aceasta, atunci, pana luni, ar trebui sa vina cu un plan B. Daca nu, probabil vor avea loc alegeri anticipate. Dar personal nu vad nici un plan B care sa asigure un acord cu UE si care sa mai fie votat, obligatoriu, de Parlamentul European. Pur si simplu nu mai e timp pana pe 29 martie cand Brexit se va produce in orice conditii. Am spus de multe ori ca iesirea Marii Britanii in conditiile acordului negociat ar fi profund nefericita, mai ales pentru cetateni, dar fara el va fi o catastrofa. Ne putem astepta la abuzuri incredibile, pentru ca reglementarile europene privind tratamentul egal si nediscriminarea nu se vor mai aplica", afirmă Renate Weber.

"Unele state membre vor negocia situatia cetatenilor lor in Regat"

"Adica? Dincolo de reglementarile interne britanice, foarte probabil, unele state membre vor negocia situatia cetatenilor lor in Regat, ca sa obtina conditii mai avantajoase, exceptii de la prevederile generale. Daca cineva crede ca va fi o unica unitate de masura, se insala. Sigur, Germania sau Finlanda, Suedia, Danemarca ar obtine conditii net avantajoase comparativ cu Romania, Bulgaria, Polonia, Slovacia, Ungaria. Si asta nu ar tine de loc de capacitatea de negociere a tarilor, ci de interesele partii britanice de a continua filozofia care a dus la Brexit, sustinuta de o retorica mincinoasa si paguboasa. Ma ingrozeste gandul ca inclusiv romani care au avut dreptul sa voteze in Marea Britanie au votat Brexit. Cunosc astfel de cazuri", a mai scris Renate Weber. 

"Adio libertatea de mişcare a bunurilor, a capitalului, a serviciilor"

"Pe de alta parte, Marea Britanie va avea de negociat si cu Uniunea pentru ca enorm de multe aspecte care tin de economia tarii depind de UE, de la libertatea vamala la aspecte de taxare si multe altele. Fara acord si o perioada de tranzitie UE va trebui sa impuna conditii ca oricarui stat din afara UE cu care nu are tratat de liber schimb. Adio libertatea de miscare a bunurilor, a capitalului, a serviciilor. Si asta a doua zi dupa 29 martie, ziua iesirii din UE.

O prabusire a economiei din Regat nu este exclusa, pentru ca nu exista niciun plan prin care pe termen scurt alte piete sa inlocuiasca piata Uniunii. O astfel de situatie ar trebui sa ne ingrijoreze maxim pentru ca nu doar Marea Britanie va fi afectata ci si state membre ale UE, contribuind la accelerarea instalarii unei crize economice de care se tot vorbeste. Cand adultii, oameni politici, se comporta precum niste copii de gradinita care se cearta pe jucarii, omenirea sufera si are de pierdut", susţine europarlamentarul român.

Vezi şi: Telecabina de la Bâlea, oprită

Tudorel Toader, dialog spumos. Ce replică i-a dat unui bărbat

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?
pixel