Data publicării:

Vot desființare SIIJ. Dan Barna, subiect pus pe masa coaliției

Autor: Ioan-Radu Gava | Categorie: Stiri
WhatsApp
Sursă foto: Facebook Dan Barna
Sursă foto: Facebook Dan Barna

Vicepremierul Dan Barna a vorbit despre desființarea Secției pentru Investigarea Infracțiunilor din Justiție.

Dan Barna, vicepremierul României, a vorbit despre necesitatea desființării cât mai rapide a Secției pentru Investigarea Infracțiunilor din Justiție:

„Un alt subiect asupra căruia s-a dezbătut a fost cel privitor la SIIJ. Avem în momentul de față și raportul MCV și am văzut că e un raport care arată bine cât timp reușim să îndeplinim aceste cerințe printre care și desființarea SIIJ. Avem și decizia din 18 mai a Curții de Justiție a Uniunii Europene și așteptăm, la începutul lunii iulie, și decizia Comisiei de la Veneția pe acest subiect.

Este foarte clar și este dorința pe care o avem ca, fie în această sesiune până la finalul ei, fie într-o sesiune extraordinară în finalul lunii iulie, să se termine povestea SIIJ, să eliminăm această excrescență dureroasă de pe sistemul de justiție care a adus atâtea deservicii și a afectat atât de semnificativ percepția sistemului de justiție din România.

Este un subiect pe care îl voi discuta și în această seară la coaliție, cel legat de calendarul asumat pentru a avea și în Senat votul privind desființarea SIIJ“, a precizat vicepremierul Dan Barna.

CCR a stabilit că SIIJ e constituțională

 

Magistrații Curții Constituționale a României au stabilit, marți, că Secția pentru Investigarea Infracțiunilor din Justiție este constituțională, transmite Mediafax. Dezbaterea în ședința publică din fața Curții Constituționale cu privire la excepția de neconstituționalitate a avut loc în 20 mai, iar decizia a fost pronunțată marți.

Atât Parchetul de pe lângă Înalta Curte de Casație și Justiție – procurorul general al României, în calitate de parte în dosar, cât și procurorul de ședință au solicitat ca, în analiza de constituționalitate pe care o efectuează, Curtea să țină seama de Hotărârea din 18 mai 2021, pronunțată de Curtea de Justiție a Uniunii Europene în cauza C-355/19, considerată un element ce poate determina un reviriment jurisprudențial sub aspectul constatării incidenței Deciziei 2006/928/CE în controlul de constituționalitate și, implicit, a încălcării art.148 din Constituție.

Stelian Ion, după decizia CCR: Avem de descâlcit o altă problemă

 

"Noi, acum, avem de descâlcit o altă problemă: dacă desfiinţarea SIIJ este neconstituţională. Nu poate să îmi dea nimeni niciun argument că desfiinţarea SIIJ ar fi neconstituţională.

Ar fi o interpretare absolut greşită şi, până la urmă, în dezacord şi cu separaţia puterilor în stat. Legiuitorul, cel care vine cu o anumită propunere, este cel care găseşte oportun sau nu să înfiinţeze sau să desfiinţeze anumite instituţii. Este, în opinia mea, la latitudinea exclusiv a legiuitorului.

Dincolo de asta, bineînţeles,vom vedea în perioada următoare, poate şi hotărâri contradictorii, poate la cel mai înalt nivel, dar eu cred că este de evitat acest lucru. Nu trebuie să aşteptăm de la justiţie rezolvarea unor probleme care nu vin dinspre justiţie, pentru că încurcăturile le-au făcut politicienii în 2017-2018, atunci s-au produs aceste încurcături.

Dacă cineva este mulțumit că în ultima perioadă nu au mai fost cazuri de corupție de către SIIJ, chiar dacă sunt scurgeri de informații, avem raportul MCV care arată că este un instrument cu care se poate afecta independența Justiției. Nu există decât un drum, acest drum este fără întoarcere, SIIJ va fi desființată. Să vedem dacă noi, politicienii, vom rezolva problema sau vom lăsa în grija magistraților.", a declarat, marţi seara, într-o conferinţă de presă, ministrul Justiţiei, Stelian Ion (citește continuarea AICI). 

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
pixel