Data publicării:
Vosganian pune cifrele pe masa lui Băsescu. "E culmea tupeului"
Varujan Vosganian îi dă o replică usturătoare lui Traian Băsescu.
"Ca să poți înțelege de ce spune ceea ce spune Traian Băsescu, trebuie mai întâi să întrebi când au fost rostite respectivele ziceri. Una era în 2007, când mă războiam cu el la Palatul Cotroceni pentru creșterea pensiilor pe care nu voia, cu niciun chip, să o promulge. Alta în 2009, când se lăuda, în campania electorală, cu creșterea pensiilor din timpul primului său mandat de președinte (?!). Una era în 2008, când promulga, în preajma alegerilor, legea privind majorarea salariilor profesorilor, în ciuda avertismentelor pe care i le trimiteam ca ministru de finanțe că majorarea nu poate fi aplicată, alta acum, în 2016, când acuză guvernul Tăriceanu că a utilizat bugetul pentru voturi", subliniază Varujan Vosganian.
Acuză năstrușnică
Vicepreședintele ALDE precizează: "Cea mai năstrușnică acuză a deosebit de consecventului Traian Băsescu este aceea potrivit căreia 'lui Cioloș, ca și lui Tăriceanu, îi duduie economia în cap în an electoral'. Așa cum nu știm care e girueta care îi dă lui Băsescu sensul gândirii, nu ne încumetăm să anticipăm nici ce-i duduie lui Dacian Cioloș în cap în anul electoral. Știm însă care era situația economiei românești în anii 2007-2008".
Anii 2007-2008, în cifre
Varujan Vosganian adaugă că anii 2007 și 2008 au fost cei mai buni din perspectiva economică din ultimul sfert de veac, că au înregistrat un record absolut, rata de investire fiind la un procent de 32% din PIB, cu 18 miliarde de euro investiții străine. Fostul ministru mai spune că în 2008 numărul de salariați din economie a depășit cinci milioane, fiind prima oară când numărul salariaților îl depășește pe cel al pensionarilor.
"Toate aceste recorduri au mai fost însoțite de încă unul: o datorie publică, potrivit metodologiei europene, de numai 13,4% din PIB în anul 2008! Deficitul bugetar din anul 2008 a fost într-o anumită măsură doar scriptic (1 mld de euro acțiuni ale Fondului Proprietatea transferate persoanelor îndreptățite) și lipsit de impact structural (1 mld de euro titluri și credite municipale). Faptul că Guvernul Tăriceanu a lăsat o datorie publică atât de mică (alături de Estonia și Luxemburg, printre cele mai mici din UE) este dovada clară că, pentru români, noi nu am risipit, ci am adunat. Și pentru a astupa definitiv gura tuturor defăimătorilor de ocazie, iată ce ne spune Comisia Națională de Prognoză cu privire la contribuția la creșterea PIB în procente: în 2008 contribuția consumului a fost de 5,8%, iar cea a formării brute de capital fix de 6,3%. Deci contribuția investițiilor a fost superioară consumului, creșterea s-a bazat mai ales pe capital", a declarat Vosganian.
"E culmea tupeului"
El a continuat: "E interesant că primul solist al contestatarilor realizărilor anilor 2007-2008 este tocmai Traian Băsescu, cel care a condus România în anii dezastrului din 2009-2010. E culmea tupeului să dai vina pe anii tuturor recordurilor pozitive, de la investiții și locuri de muncă până la datorie publică, și să nu-ți asumi erorile majore de guvernare ale anului 2009 – un an irosit, care a făcut ca germenii crizei să explodeze – și, mai ales, ale anului 2010. În 2009, în loc ca guvernarea Băsescu-Boc să ia măsuri de preîntâmpinare a crizei economice a lovit puternic în economia privată, prin aberanta legislație a impozitului forfetar. În loc să se ocupe de stabilizarea economiei, guvernarea Băsescu – Boc își pierdea vremea cu scandalul autobuzelor de la Ministerul de Interne. Astfel încât, în fața dezastrului, Băsescu a recurs a măsurile agresive din anul 2010 îndreptate împotriva bugetarilor prin tăierea salariilor și, în fond, îndreptate împotriva tuturor românilor, prin creșterea TVA de la 19% la 24%. Poporul român a plătit foarte scump reaua credință a guvernanților de atunci. În perioada 2009 – 2010 au dispărut 700 000 (ați citit bine, șapte sute de mii!!!) de locuri de muncă, marea majoritate din sectorul micilor întreprinderi. PIB a scăzut, cumulat, cu peste 8%. Investițiile străine anuale s-au redus la o treime, rata de investire a scăzut cu un sfert iar datoria publică a crescut amețitor, de la 69 mld lei la 170 mld lei (de la 13,4% la 34% din PIB). Nu mai vorbim de componentele creșterii PIB, formarea brută de capital fix având, cumulat, un impact negativ de 15%".
"În anii 2007-2008, românii reîncepuseră să aibă încredere în viitor iar țara noastră nu era privită ca pe un sălaș al corupției și răfuielilor de tot felul. E lesne de înțeles că performanțele noastre le stau în gât adversarilor politici, mai ales acelora care au fost "capabili" doar de contraperformanțe economice. Guvernarea condusă de Călin Popescu-Tăriceanu este evocată tot mai adesea cu regret și melancolie. Cifrele dovedesc că aceste sentimente sunt întemeiate. Iar alegerile ce vin ne îndeamnă să ieșim din sfera melancoliei și să dovedim că se poate din nou. Iar astfel de declarații precum cea a lui Traian Băsescu trebuie considerate, așa cum merită, ca o consecință a nepriceperii și a relei credințe", a conchis Varujan Vosganian.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News