Vosganian, dezvăluiri despre Iliescu și Năstase. Cum a influențat România războiul din Caucaz. ”A fost prima țară”
În contextul conflictului dintre Armenia și Azerbaidjan, Varujan Vosganian a dezvăluit un episod interesant în centrul căruia a fost țara noastră și care a avut loc acum aproape 30 de ani.
La începutul anilor 1990, după prăbușirea Uniunii Sovietice, Varujan Vosganian a povesti o întrevedere pe care a avut-o cu Ion Iliescu și cum a ajuns recunoașterea Azerbaidjanului de către România să se datoreze Armeniei, marele ei rival.
„România a avut o poziție contradictorie față de Caucazul de Sud. În perioada mandatelor lui Ion Iliescu și Emil Constantinescu, România a avut o poziție în general neutră față de țările din zonă și prietenoasă față de Armenia”, a precizat Varujan Vosganian, amintind că acest lucru s-a schimbat radical sub mandatele lui Traian Băsescu.
„În 1991 m-am întors de la Erevan după ce Armenia își dobândise independența în urma referendumului din 21 septembrie. Am avut o întâlnire cu Ion Iliescu și Traian Chebeleu la Palatul Cotroceni, cu Adrian Năstase și Teodor Meleșcanu la Guvern, în care am rugat ca România să fie prima țară care să recunoască Armenia.
Le-am spus că este un gest care concordă cu relațiile pe care popoarele noastre le-au avut și sprijinul constant pe care pământul românesc l-a dat emigranților armeni și poporului armean.
Atunci, Traian Chebeleu a cerut un scurt răgaz. A avut o consultare cu ambasadorul nostru din Turcia și concluzia a fost că se poate face acest lucru, dar vor recunoaște și Azerbaidjanul în același timp. Așadar România a recunoscut atunci și Armenia și Azerbaidjan. Azerbaidjanul ar trebui să știe că recunoașterea lor se datorează Armeniei”, și-a amintit Varujan Vosganian, amuzat episodul.
„România a fost prima țară din afara spațiului ex-sovietic care a recunoscut Armenia”, a conchis Vosganian.
Conflictul din Nagorno-Karabah
Armenia şi Azerbaidjan sunt în conflict de aproape 30 de ani pentru controlul asupra regiunii separatiste azere Nagorno-Karabah.
Enclavă cu majoritate armeană alipită în 1921 la Azerbaidjan de autorităţile sovietice, Nagorno-Karabah şi-a proclamat unilateral independenţa în 1991, cu sprijinul Armeniei.
A urmat un război între Armenia şi Azerbaidjan. O încetare a focului a fost încheiată în 1994. De atunci, negocierile în vederea unui tratat de pace sunt mediate de Grupul de la Minsk - un grup de mediatori internaţionali coprezidat de Rusia, Franţa şi SUA.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News