Vorbeşte-i pisicii ca unui bebeluş şi vei avea toată atenţia ei
Data actualizării:
Data publicării:
Autor: Liana Ganea
WhatsApp
Foto: Unsplash
Foto: Unsplash
Pisicuţele recunosc tonul vocii şi adoră să li se vorbească precum unor copii.

Pisicile sunt mult mai receptive dacă stăpânii le vorbesc ca unor bebeluși și ignoră comenzile când aceștia folosesc tonul obișnuit, este concluzia unui studiu recent citat de The Guardian. Majoritatea oamenilor adoptă automat un ton blând atunci când vorbesc cu animalele sau cu copiii.

Deși cercetările anterioare au sugerat că acest tip de comunicare ar atrage atenția câinilor, nu se știa despre care ar fi reacția pisicilor când li se vorbește astfel. Pentru a investiga, Charlotte de Mouzon și colegii de la Universitatea Paris Nanterre au analizat reacțiile a 16 pisici la auzul unor propoziţii preînregistrate, ce au fost rostite de stăpânii lor sau de străini. Cercetătorii au observat că pisicile nu au reacționat când un străin le-a strigat numele, însă când proprietarul lor a făcut-o, 10 dintre cele 16 pisici au manifestat schimbări care sugerează o atenție sporită.

De asemenea, pisicile au arătat mai multe semne de interes atunci când și-au auzit stăpânul rostind propoziții pe un ton folosit de obicei pentru a se adresa pisicii lor - dar nu și atunci când un străin a folosit același ton sau când stăpânul lor a rostit aceeași propoziție ca și cum s-ar adresa unui om adult. „Mult timp s-a crezut că pisicile sunt creaturi foarte independente, interesate de [oameni] doar pentru a mănânca și a le oferi adăpost, dar faptul că reacționează în mod specific la stăpânul lor, și nu la oricine li se adresează susține ideea că sunt atașate”, a spus de Mouzon. „Sunt dovezi suplimentare care ar trebui să încurajeze oamenii să considere pisicile ca fiind animale sensibile și comunicative.” Având în vedere aceste constatări, de Mouzon spune că stăpânii de pisici nu ar trebui să se simtă jenați că vorbesc cu animalele lor de companie în acest fel. „Și eu vorbesc cu pisicile mele ca și cum ar fi copii – și ele chiar îmi răspund”, a spus ea. „Ele înțeleg că le acordăm atenție.”

Cum să comunici cel mai bine cu pisicile

Într-un studiu publicat în 2020, oamenii de știință au observat interacțiuni pisică-om și au putut confirma că actul de a clipi încet le face pe pisici, inclusiv pe cele străine, să se apropie și să fie mai receptive la oameni.

„Fiind o persoană care a studiat comportamentul animal și este proprietar de pisică, este grozav să poți demonstra că pisicile și oamenii pot comunica în acest fel”, a explicat psihologul Karen McComb de la Universitatea Sussex din Marea Britanie atunci când rezultatele studiului au fost publicate.

„Este ceva pe care mulți proprietari de pisici îl bănuiseră deja, așa că este incitant că am putut proba acest lucru”, a mai spus ea.

Dacă ați petrecut ceva timp în preajma pisicilor, probabil că le-ați văzut expresia facială, cu „ochii parțial închiși”, însoțită de clipirea lentă. Este similar cu modul în care ochii oamenilor se îngustează atunci când zâmbesc.

Dovezile anecdotice de la proprietarii de pisici au sugerat că oamenii pot copia această expresie pentru a le comunica pisicilor că suntem prietenoși și deschiși la interacțiune. Deci, în cadrul studiului, o echipă de psihologi a proiectat două experimente pentru a determina dacă pisicile s-au comportat diferit față de oamenii care clipesc încet.

Citeşte mai mult AICI

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?
pixel