Vor veni alte pandemii? Indonezia a lansat la G20 un fond de pregătire
Un fond pentru pregătirea în caz de pandemie a fost lansat la G20.
Indonezia, care prezidează G20, a lansat duminică un fond pentru pregătirea în vederea viitoarelor pandemii, transmite Reuters și Agerpres. Preşedintele indonezian Joko Widodo a apreciat însă că fondurile alocate până acum pentru monitorizare, cercetare şi îmbunătăţirea accesului la vaccinuri sunt insuficiente.
Fondul este destinat ţărilor cu venituri mici şi mijlocii, iar preşedintele a declarat că se aşteaptă la mai mult sprijin pentru acestea.
Contribuţiile de până acum, inclusiv din partea Statelor Unite, a Uniunii Europene şi a Indoneziei se ridică la circa 1,4 miliarde de dolari. Printre donatorii privaţi şi organizaţiile filantropice care s-au alăturat efortului se numără şi fundaţia Bill şi Melinda Gates, menţionează Reuters.
Fondul, un răspuns la situațiile neașteptate și izolarea create de pandemie
Crearea fondului a fost o reacţie la frustrarea multor ţări în curs de dezvoltare faţă de modul în care au fost nevoite să facă faţă pandemiei de coronavirus. Statele bogate au stocat mare parte din resurse, cum ar fi vaccinul împotriva COVID-19.
Banca Mondială, care va administra fondul, şi Organizaţia Mondială a Sănătăţii (OMS), care asigură consilierea, au apreciat într-un raport că pentru pregătirea combaterii altor pandemii este nevoie de 10,5 miliarde de dolari anual.
Ministrul indonezian de finanţe Mulyani Indrawati a declarat că se aşteaptă la suplimentarea fondului cu contribuţii din partea Franţei şi a Arabiei Saudite. Ea nu a specificat care ar fi sumele respective, în schimb a făcut apel la propuneri din partea ţărilor care doresc să acceseze finanţarea.
Germanii fac cursuri pentru a supraviețui în situaţii de pană de curent
Ceea ce odată era un scenariu de film SF, perspectiva unei pene de curent în cea mai mare economie Europei a devenit acum o ameninţare posibilă în contextul crizei energetice actuale, transmite Reuters.
În acest context, un număr din ce în ce mai mare de germani au început să facă cursuri pentru a învăţa cum să acţioneze dacă se găsesc într-o situaţie de pană de curent.
'Dacă se opreşte alimentarea cu electricitate atunci nimic nu mai funcţionează. Şi trebuie să înţelegem ce înseamnă cu adevărat această expresie', a spus Birgitt Eberlin, instructoare care lucrează pentru organizaţia caritabilă Workers' Samaritan Federation (ASB).
În aceste situaţii, sarcini simple, precum gătitul mâncării, hidratarea sau îngrijirea animalelor de companie sau sunatul la uşa vecinului devin o provocare. De aceea, organizaţiile caritabile din Germania au început să ofere cursuri gratuite cu privire la acest subiect, în numele BBK, Oficiul Federal pentru Protecţie Civilă şi Asistenţă în caz de Dezastre.
La sediul organizaţiei caritabile Workers' Samaritan Federation (ASB), de la marginea Berlinului, Birgitt Eberlin le explică cursanţilor săi elementele de bază, inclusiv faptul că trebuie să aibă pregătite lumânări, chibrituri şi lămpi, după care stinge lumina şi restul cursului se derulează la lumina lumânării. Citește mai multe AICI
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News