Vor avea SUA, pentru prima dată, un președinte femeie? Silviu Nate arată marea provocare pentru Kamala Harris
Data actualizării:
Data publicării:
Autor: Liana Ganea
WhatsApp
foto: Freepik
foto: Freepik
Are Kamala Harris șanse reale să-l învingă pe Donald Trump? Ce-ar mai avea de făcut "înlocuitoarea" lui Joe Biden pentru a avea acces la bazinul electoral vizat de contracandidatul ei din partea republicanilor?

Analistul politic și profesorul universitar Silviu Nate a vorbit în exclusivitate pentru DC News despre șansele reale ale vicepreședintei Kamala Harris în fața lui Donald Trump și a venit cu unele observații, în baza profilului fiecăruia dintre candidați dar și a "prizei" pe care acesta intuiește că ar face-o cei doi, în parte, la electoratul american.

Deși Harris conduce în fața lui Trump cu 44% la 42% în cursa prezidențială din SUA, potrivit unui sondaj Reuters/Ipsos, rămâne de văzut care dintre cei doi va strânge cele mai multe voturi la sfârșitul zilei de 5 noiembrie.

Conf. univ. dr. Silviu Nate a explicat:

"Propunerea vicepreședintei Kamala Harris drept candidat democrat în urma eșecului de imagine înregistrat de Joe Biden, amplifică contrastele între concurenții democrați și republicani făcându-l pe Donald Trump să pară acum mult mai în vârstă și uzat în această cursă.

Cu toate acestea, e mult prea devreme să recurgem la estimări privind șansele celor doi candidați, fiind necesare mai multe sondaje pentru a reseta calculele anterioare. Deși Kamala Harris are sprijinul unui număr mare de delegați pentru a-și securiza nominalizarea pe 19 august, dânsa are puțin timp la dispoziție să atragă electoratul și partidul în jurul său și să contracareze campania lui Donald Trump aflată în plină desfășurare."

*Silviu Nate, profesor universitar ULBS

Marea provocare pentru Harris

Cum "se vede" Kamala Harris de la depărtare? Între cine se va da, cu adevărat, lupta politică? Ce mai are de demonstrat reprezentanta democraților?

"Deși și-a demonstrat eficiența în dezbateri și audieri publice, unde abilitățile sale de avocat au fost evidențiate, Harris nu e percepută drept un personaj politic vizionar. Marea sa provocare va consta în exercitarea propriilor abilități de a răspunde direct liniilor de atac ale fostului președinte Trump pe tema imigrației și în avansarea unei agende politice interne, ceva mai asumată decât reușise Joe Biden să comunice poporului american.

Lupta politică se va purta între efortul democraților de a transforma alegerile într-o moțiune publică împotriva candidatului Trump, în timp ce tabăra republicană va chestiona prestația administrației Biden de care este legată implicit Kamala Harris. Dincolo de prima confruntare cu Donald Trump, programată pe 10 septembrie,  Kamala Harris va trebui să-și convingă alegătorii că reprezintă opțiunea cheie pentru funcția de președinte.

Imaginea primei femei de culoare, candidată la președinția SUA, ar putea, dacă este gestionată corect, să transforme campania într-un simbol al visului american. Dar pentru ca acest lucru să se întâmple, d-na Harris ar trebui să evite înclinarea sa spre stânga progresistă și să susțină mai degrabă politici pragmatice care servesc americanilor de rând. Această abordare i-ar asigura accesul la bazinul electoral vizat de Trump.

Nu va fi ușor pentru niciunul dintre candidați iar traseul celor doi competitori politici în cursa pentru Casa Albă va fi determinat de abilitatea acestora de a propune teme și proiecte fundamentale pentru societatea americană, de a recunoaște și contesta deficiențele anterioare" a apreciat Silviu Nate.

Ce are unu' și n-are altu'

"În timp ce Kamala Harris se va strădui să promoveze mult mai eficient realizările președinției Biden cum ar fi legislația pentru combaterea schimbărilor climatice, ea va trebui  să recunoască neajunsurile în privința imigrației, adresând un plan concret pentru frontiera sudică a SUA. E nevoită să admită confruntarea alegătorilor cu fenomenul inflației, dar ar putea continua să promoveze cu fermitate drepturile de reproducere ale femeilor, gestionând în același timp capcanele republicane. În calitate de fost procuror general, Kamala Harris poate pleda pentru un sistem juridic independent, contracarând planul lui Donald Trump de a transforma Departamentul de Justiție într-o unealtă de luptă și răzbunare împotriva oponenților săi.

Într-o cursă strânsă unde Donald Trump va lupta să-și conserve și să-și sporească avansul, rămâne de văzut cât spirit vizionar va îmbrățișa viitoarea candidată a Partidului Democrat la președinția SUA, aflată într-o campanie contracronometru unde orice element nefavorabil ar putea avea un efect de amplificare, greu de remediat datorită constrângerii temporale. În timp ce Trump este un personaj care utilizează intens latura emoțională, Harris are un profil mai tehnic, ceea ce păstrează un soi de incertitudine în tabăra democrată privind șansele ei dar, cu siguranță, Partidul Democrat a salvat temporar riscul înfrângerii iminente a lui Joe Biden în fața lui Donald Trump" a mai spus analistul politic.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?
pixel