Von der Leyen este în cursă pentru a deveni noua șefă a NATO, în locul lui Jens Stoltenberg (surse)
Data actualizării:
Data publicării:
Autor: Alexandru Negrici
WhatsApp
Foto: Agerpres
Foto: Agerpres
Președinta Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, se află în cursa pentru a deveni noua șefă a NATO, a informat vineri ziarul The Sun, citând o sursă diplomatică.

Un număr de state membre NATO au sugerat că von der Leyen va prelua alianța în octombrie, se arată în raport.

Actualul secretar general al NATO, Jens Stoltenberg, cel mai probabil își va încheia mandatul, așa cum era planificat în octombrie. Ulterior, acestuia i-a mai fost prelungit mandatul de trei ori și a servit, în total, de aproape nouă ani.

Raportul publicat de Sun, care citează surse din Marea Britanie, a transmis, de asemenea, că Londra s-ar putea opune prin veto opțiunii ca Ursula von der Leyen, fostul ministru german al apărării, să obțină mandatul de secretar general al NATO. Britanicii ar invoca istoricul ei, considerat slab, la conducerea forțelor armate ale Germaniei.

Ziarul german Welt am Sonntag a anunțat că prim-ministrul Spaniei, Pedro Sanchez, și secretarul britanic al Apărării, Ben Wallace, se numără printre candidații de frunte pentru a-i succeda lui Stoltenberg.

Între timp, mandatul lui Mircea Geoană, de secretar general adjunct al Alianţei, a fost prelungit până în octombrie, 2024.

"Mircea Geoană a fost un secretar general adjunct al NATO remarcabil şi un mare sprijin pentru mine, personal, într-o perioadă critică pentru securitatea euro-atlantică", a transmis Stoltenberg în mesajul difuzat de purtătoarea de cuvânt a NATO, Oana Lungescu.

"Competenţa sa politică, expertiza şi echilibrul în lucrul sub presiune continuă sunt atuuri puternice pentru Alianţa noastră transatlantică. Recunoscând serviciile sale, i-am prelungit mandatul de secretar general adjunct cu un an, până la jumătatea lunii octombrie 2024. Îi mulţumesc lui Mircea pentru dedicarea sa şi aştept cu nerăbdare să ne continuăm activitatea împreună", mai afirmă secretarul general al NATO.

Mircea Geoană a fost numit secretar general adjunct al NATO în octombrie 2019.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?
pixel