Vom putea intra în mintea celorlalți? Ce spun oamenii de știință
Data publicării:
Autor: Liana Ganea
WhatsApp
foto: Freepik
foto: Freepik
Citirea gândurilor ar putea fi, în sfârșit, posibilă!

Cercetătorii japonezi au realizat, pentru prima dată, imagini mentale ale obiectelor și peisajelor generate de activitatea cerebrală umană, folosind tehnologia inteligenței artificiale (IA), conform informațiilor furnizate de agenția Xinhua preluate de NHC World.

O echipă de cercetători de la Institutul Național de Știință și Tehnologie Cuantică (QST) și de la alte organizații a reușit să genereze imagini brute ale unui leopard, inclusiv detaliile gurii, urechilor și modelului specific cu pete, precum și ale obiectelor, cum ar fi un avion cu luminile roșii aprinse și aripi, conform relatărilor agenției Kyodo.

Creierul poate fi "decodat"

Această descoperire se anunță a avea un impact semnificativ în dezvoltarea domeniului medical. Tehnologia, cunoscută sub denumirea de "decodare a creierului", permite vizualizarea conținutului perceptiv bazat pe activitatea cerebrală și ar putea fi aplicată în domeniile medical și al asistenței sociale, conform oamenilor de știință.

În cadrul studiului, participanților li s-au prezentat 1.200 de imagini cu obiecte și diverse peisaje, iar relația dintre semnalele cerebrale ale acestora și imaginile respective a fost analizată și cuantificată prin intermediul imagisticii prin rezonanță magnetică funcțională. Aceleași imagini au fost introduse într-un sistem de inteligență artificială generativă pentru a investiga corespondența lor cu activitatea cerebrală.

Potrivit cercetătorilor, această tehnologie ar putea fi utilizată în dezvoltarea dispozitivelor de comunicare și pentru a înțelege mecanismele cerebrale implicate în timpul halucinațiilor și viselor.

Kei Majima, cercetător la QST, a declarat pentru sursa citată că, de-a lungul timpului, oamenii au utilizat microscoape și alte dispozitive pentru a observa o lume invizibilă cu ochiul liber, dar nu au reușit să pătrundă în mintea altor persoane. Majima a subliniat că aceasta este prima dată când oamenii pot arunca o privire în interiorul minții unei alte persoane.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?
pixel