Volodimir Zelenski: Situaţie extrem de dificilă în est. Bătălie pentru fiecare metru de pământ
Data actualizării:
Data publicării:
Autor: Florin Răvdan
WhatsApp
Fotografie de la Yevhen Sukhenko, Pexels
Fotografie de la Yevhen Sukhenko, Pexels
Preşedintele Ucrainei, Volodimir Zelenski, spune că soldaţii ucraineni luptă în est pentru fiecare metru de pământ, dar şi că situaţia este "extrem de dificilă". 

Preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski a anunţat marţi o situaţie "extrem de dificilă" în est, în faţa trupelor ruse, care au câştigat teren în ultimele săptămâni, în special lângă Bahmut, relatează AFP.

"Situaţia din prima linie, în special în regiunile Doneţk şi Lugansk, rămâne extrem de dificilă. Este literalmente o bătălie pentru fiecare metru de pământ ucrainean", a spus Zelenski în discursul său video rostit marţi seara.

Un oraş cu aproximativ 70.000 de locuitori înainte de ofensiva rusă declanşată cu aproape un an în urmă, Bahmut este în mare parte distrus în urma celor şase luni de lupte, care au provocat pierderi grele ambelor tabere.

Chiar dacă importanţa sa strategică este contestată, oraşul a dobândit statutul de simbol al luptei între Moscova şi Kiev pentru controlul regiunii industriale Doneţk.

Preşedinţia ucraineană a admis luni o situaţie "complicată" în localitatea Paraskovievka, la numai aproximativ 10 km de centrul oraşului Bahmut, care "se confruntă cu bombardamente şi atacuri ruseşti intense", scrie Agerpres.

Şeful Pentagonului: Nu există semne că Rusia pregăteşte un atac aerian masiv în Ucraina 

Nu există în prezent semne că Rusia comasează avioane de luptă pentru un potenţial atac aerian mai amplu, a declarat marţi secretarul american al apărării, Lloyd Austin, după o reuniune a Grupului de contact pentru Ucraina condus de SUA.

"În ceea ce priveşte comasarea sau nu de către Rusia a avioanelor sale de luptă pentru vreun masiv atac aerian - nu vedem acest lucru în prezent", a dat asigurări şeful Pentagonului în cadrul unei conferinţe de presă la sediul NATO din Bruxelles.

"Ştim că Rusia are un număr substanţial de avioane pe inventarul său. De aceea am subliniat că trebuie să-i asigurăm Ucrainei cât de multă apărare aeriană posibil", a adăugat secretarul american al apărării.

Întrebat în cadrul aceleiaşi conferinţe dacă aliaţii Ucrainei au discutat marţi despre chestiunea livrării de avioane de luptă Ucrainei, Austin a declarat: "Nu am niciun anunţ de făcut astăzi".

În acelaşi timp, el a precizat că în cele din urmă decizia de a livra sau nu avioane de luptă Ucrainei revine fiecărui stat în parte şi că SUA nu se vor opune unor astfel de decizii, în contextul în care premierul polonez Mateusz Morawiecki a declarat la Consiliul European de săptămâna trecută că este necesară o decizie unanimă în cadrul NATO în acest sens.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?
pixel