Volodimir Zelenski, preşedintele Ucrainei, declaraţii în Parlamentul României - LIVETEXT + VIDEO
Data actualizării:
Data publicării:
Autor: Florin Răvdan
WhatsApp
Volodimir Zelenski
Volodimir Zelenski
Preşedintele Ucrainei, Volodimir Zelenski, a făcut declaraţii în faţa parlamentarilor români. Urmăreşte mai jos discursul în format LIVE TEXT. 

Discursul lui Volodimir Zelenski a început cu probleme, primele câteva zeci de secunde neputând fi auzite. De asemenea, au fost probleme şi cu traducerea, având în vedere că timp de secunde bune românii nu au putut înţelege ceea ce spunea Volodimir Zelenski, volumul discursului fiind egal cu cel al traducerii. 

"Îmi cer scuze pentru imaginile dure, dar aceasta este realitatea la fel de dură. Vă rog să priviţi imaginile", a spus Volodimir Zelenski, înainte de a arăta pe ecran imagini din oraşele Bucha şi Irpin, din apropierea Kievului, unde trupele ruse au comis un adevărat masacru. 

"Denumirea oraşului Bucha va rămâne în istorie, în istoria omorârii oamenilor. Ştim de peste 300 de oameni torturaţi până acum, oameni simpli. Au fost legaţi cu mâinile la spate, împuşcaţi în ceafă sau ochi. Putem considera că oamenii ucişi sunt mult mai mulţi. De ce au făcut militarii acest lucru?", a mai spus Zelenski. 

"Dacă armata noastră şi poporul nostru nu s-ar fi apărat, ceea ce au făcut la Bucha ar fi făcut pe tot teritoriul Ucrainei. Au fost urmăriţi profesori, au fost ucişi cei consideraţi activişti sau persoane care, prin faptul că aveau în apartamente simbolurile naţionale ale Ucrainei, au fost ucişi. De ce şi acum, când lumea a înţeles ce se întâmplă, nu se ascund? În 1989, a murit Ceauşescu. După mulţi ani în care era clar că această persoană era inadecvată. Că soţia sa şi Securitatea trag ţara spre sărăcie şi izolare, nu doar de întreaga lume, ci de progres. Acel regim se baza pe frică, represiuni, nu avea nimic sfânt. Poporul român s-a ridicat şi s-a apărat, doborând un regim inadecvat. Ceauşescu nu putea fi convins de nimic. La fel nu pot fi convinşi în Rusia de nimic cei care propagă războiul, care dau ordine criminale. Aceşti oameni inadecvaţi au pierdut orice legătură cu realitatea şi sunt dispuşi să sacrifice milioane de vieţi. 

Al doilea motiv pentru care Rusia face apel la genocid şi nu ascunde asta, şi comite orori ca la Bucha, este că ei sunt convinşi că liderii europeni nu îi vor putea opri. Ei cred că poporul european nu va reuşi să îşi apere valorile. 

Împreună trebuie să oprim aceşti oameni care s-au obişnuit să nu fie pedepsiţi. Trebuie să oprim oamenii care doresc genocid în Europa. De ce trebuie să facem asta împreuină? Fiecare trebuie să înţeleagă. Ucraina nu e ultima ţintă a Rusiei. De la Odessa, mai e doar un pas până în Moldova. Propagandiştii de stat din Rusia spun de mult că asta e o ţintă pentru expansiunea rusă", a mai spus el. 

"În Ucraina se decide soarta Europei Centrale"

"În Ucraina, se decide soarta Europei Centrale şi a Mării Negre. Da, au fost impuse sancţiuni Rusiei, dar războiul durează deja de 40 de zile, după 8 ani de război în Donbass. Rusia trebuie să caute pace cu Ucraina şi Europa, de aceea trebuie să fie privată de resursele economice. Opriţi tranzitul mărfurilor din şi spre Rusia. Nu mai importaţi resurse energetice din Rusia. Este nevoie de a impune alte sancţiuni. Fiecare politician al lumii democratice trebuie să susţină sub orice formă Ucraina. Acum se decide cine va câştiga războiul, libertatea sau tirania. Trebuie ca aceşti militari ruşi să răspundă în faţa legii, pentru infracţiunile comise pe teritoriul Ucrainei. 

Sunt convins că România va susţine tot ce trebuie a sprijini libertatea. Sunt convins că România şi firmele româneşti vor participa la refacerea Ucrainei după război. Potenţialul nostru, puterea noastră internă este mare, dar avem nevoie de susţinere pentru a reface viaţa în Ucraina. 

Protecţie pentru românii din Ucraina

Mulţumesc poporului român pentru ajutorul acordat refugiaţilor ucraineni. Sper să avem condiţii pentru ca Rusia să renunţe la război. Bunătatea dintre popoarele noastre este o bază pentru o apropiere şi mai mare dintre statele noastre. Vreau un dialog cu România pentru a permite întreaga protecţie a minorităţilor naţionale şi să asigurăm toată susţinerea pe care o putem asigura. Pentru că viitorul nostru este împreună într-o familie europeană. Vă mulţumesc pentru întreaga susţinere, inclusiv pentru intrarea Ucrainei în UE. Glorie României, Glorie Ucrainei!", a concluzionat Zelenski. 

Discursul lui Zelenski a fost întâmpinat cu aplauze de parlamentarii români. 

La şedinţa de plen a participat şi premierul Nicolae Ciucă.

”Ora 19.00. Participare la ședința comună a Camerei Deputaților și Senatului României, prilejuită de intervenția președintelui Ucrainei, Volodimir Zelenski - Palatul Parlamentului”, potrivit agendei de luni a premierului Nicolae Ciucă.

Premierul Nicolae Ciucă a fost invitat, precizase președintele Senatului, Florin Cîțu. „Voi vorbi eu, apoi Marcel Ciolacu, președintele Camerei Deputaților. Domnul prim-ministru este invitat. Încă nu avem o confirmare dacă vine (Ciucă - n.r.). Dacă vine, are o scurtă intervenție, apoi domnul Zelenski. S-ar putea, în funcție de timp, să fie schimbată ordinea”, spunea, luni, Florin Cîțu.

Amintim că președintele ucrainean Volodimir Zelenski a vizitat, luni, orașul Bucha, în timp ce continuă să apară tot mai multe dovezi ale atrocităților comise în apropiere de Kiev, potrivit BBC. Zelenski a reiterat faptul că Rusia a comis crime de război și genocid în Ucraina.

Întrebat de BBC dacă mai este posibil să discute pacea cu Rusia, el a spus: ”Da, pentru că Ucraina trebuie să aibă pace. Suntem în Europa în secolul XXI. Vom continua eforturile pe plan diplomatic și militar”.

Într-un interviu acordat duminică seară, Zelenski a spus că ceea ce s-a întâmplat la Bucha este genocid.

CITEŞTE MAI MULTE AICI

Se pregăteşte adoptarea unei rezoluţii în Parlament, după discurs 

După discursul lui Zelenski, Parlamentul să adopte o rezoluţie prin care este condamnat genocidul comis de Rusia în Ucraina, afirmă Partidul Mișcarea Populară.

Partidul Mişcarea Populară salută iniţiativa organizării unei şedinţe de plen comun a Parlamentului României în cadrul căreia Preşedintele Ucrainei, Volodimir Zelenski, să se adreseze direct forului legislativ suprem al ţării noastre şi, prin intermediul acestuia, întregii societăţi româneşti.

Încă de la începutul războiului de agresiune al Federaţiei Ruse în Ucraina, românii s-au mobilizat pentru a oferi sprijin refugiaților din statul vecin, dar şi comunităţilor de la nord de graniţa ţării, puternic afectate de acest conflict barbar pornit de Vladimir Putin şi acoliţii săi de la Kremlin.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?
pixel