Data publicării:

Volodimir Zelenski le-a dat exemplu pe România şi Bulgaria în problema cerealelor ucrainene

Autor: Florin Răvdan | Categorie: Stiri
WhatsApp
Foto cu rol ilustrativ: Freepik
Foto cu rol ilustrativ: Freepik
Preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski spune că România şi Bulgaria pot fi considerate exemple pentru modul în care au tratat chestiunea cerealelor. 

Preşedintele Ucrainei, Volodimir Zelenski, a anunţat, luni seară, că a avut o întâlnire cu oficiali guvernamentali şi cu membrii biroului pentru exportul cerealelor ucrainene, pentru coordonarea măsurilor ulterioare şi înregistrarea rezultatelor obţinute. Într-un discurs către naţiune, Zelenski a declarat că aşteaptă şi de la alte ţări vecine o cooperare constructivă în chestiunea cerealelor aşa cum a fost cu România şi cu Bulgaria.

"În primul rând, Comisia Europeană a sprijinit foaia de parcurs pentru monitorizarea reciprocă a exporturilor de cereale. Acest lucru este complet raţional. În al doilea rând, eliminăm treptat emoţiile din acest subiect în majoritatea problemelor. Lucrul cu vecinii noştri poate şi trebuie să fie în întregime constructiv, iar Ucraina face totul în acest sens. În al treilea rând, sunt recunoscător partenerilor noştri care au împiedicat încălcarea normelor comerciale ale UE şi a Acordului de Asociere. Aşteptăm de la alte ţări vecine aceeaşi cooperare constructivă ca şi în cazul Bulgariei şi României. Uniunea Europeană - un spaţiu pentru înţelegere şi cooperare reciprocă" - a transmis Zelenski.

Radio Svoboda aminteşte că, după decizia Comisiei Europene de a nu prelungi restricţiile la importul de produse agricole ucrainene, Polonia, Ungaria şi Slovacia au anunţat restricţii unilaterale. În schimb, Bulgaria a susţinut ideea de a pune capăt restricţiilor la importul de cereale ucrainene, iar România s-a abţinut de la introducerea interdicţiilor unilaterale.

Bucureştiul a precizat că, "în funcţie de planul de acţiune prezentat de partea ucraineană, Guvernul român va decide asupra măsurilor corespunzătoare pentru protejarea fermierilor români" - aminteşte Radio Svoboda, conform Rador Radio România. 

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
pixel