Volodimir Zelenski, deschis la un armistițiu parțial cu Rusia pentru a reduce intensitatea conflictului
Pentru prima dată de la începutul războiului, președintele Ucrainei, Volodimir Zelenski, a sugerat posibilitatea de a negocia un armistițiu parțial cu Rusia, care ar putea duce la reducerea atacurilor asupra infrastructurilor energetice.
Citește și: Wikipedia, declarată "inamică" în India. Agenția de presă a statului îi acuză de defăimare
Acest compromis survine pe fondul reticenței tot mai mari a aliaților săi față de „planul pentru victorie”, prin care liderul ucrainean cere sprijin militar urgent pentru a impune Rusiei o negociere fără cedări teritoriale. Declarațiile sale au fost preluate miercuri de agenția EFE.
„Noi nu le atacăm infrastructura energetică, iar ei nu o atacă pe a noastră. Ar putea duce acest lucru la încheierea fazei fierbinți a războiului? Cred că da”, a declarat Zelenski într-o întâlnire cu jurnaliștii.
Potrivit presei internaționale, surse apropiate confirmă că reprezentanți ucraineni și ruși ar fi inițiat deja discuții pe tema încetării atacurilor reciproce asupra infrastructurii energetice, un pas care ar putea oferi Kievului siguranța că va putea trece iarna fără alte bombardamente asupra centralelor electrice. În același timp, acest acord ar opri distrugerile rafinăriilor din Rusia, cauzate de atacurile cu drone ucrainene.
Aceste prime discuții au fost facilitate încă din vară cu sprijinul Qatarului, care a mediat contacte între cele două tabere. Procesul fusese subminat de o operațiune militară a Ucrainei în regiunea rusă Kursk, desfășurată la începutul lunii august, dar care nu a dus la o avansare semnificativă a conflictului pe frontul energetic.
Garantarea securității energetice este unul dintre cele zece puncte centrale ale „formulei de pace ucrainene”, un document strategic propus de Kiev care include și cerința ca Rusia să se retragă din teritoriile ucrainene ocupate. Această „formulă de pace” a fost prezentată în premieră la un summit internațional desfășurat în iunie, în Elveția.
Printre prioritățile propuse se numără asigurarea securității nucleare și a libertății de navigație în Marea Neagră și Marea Azov, esențiale pentru exporturile de alimente. Aceste puncte, alături de propunerea eliberării prizonierilor de război și a repatrierii cetățenilor ucraineni capturați sau deportați, au fost susținute de aproximativ 80 de țări și organizații internaționale.
În așa-numitul „plan pentru victorie”, Zelenski solicită partenerilor occidentali sprijin militar substanțial și echipamente cu rază lungă de acțiune, pentru a stabiliza frontul și a intensifica atacurile asupra țintelor strategice din Rusia. Obiectivul acestui plan este să creeze presiuni asupra Moscovei și să accelereze o soluționare negociată printr-un al doilea summit internațional, pe care Ucraina speră să îl organizeze până la sfârșitul anului.
Până în prezent, însă, aliații capabili de un astfel de sprijin militar nu au dat semnale ferme în sprijinul cererilor Kievului, forțând Ucraina să adopte o strategie de apărare. În acest context, un armistițiu parțial ar putea permite ambelor părți să reducă uzura unui conflict ce durează de peste doi ani și care a produs costuri semnificative umane și materiale.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News