Volodimir Zelenski avertizează că nu va accepta modificarea frontierelor Ucrainei
Autor: Crişan Andreescu | Publicat pe: 22 feb 2022, 06:40
WhatsApp
Volodimir Zelenski: Frontierele ţării vor rămâne aşa cum sunt  Foto: Facebook
Ucraina nu va accepta modificarea frontierelor, afirmă preşedintele Volodimir Zelenski, după decizia Rusiei de recunoaştere a independenţei regiunilor Doneţk şi Lugansk, avertizând asupra dreptului la apărare colectivă.

"Cele mai noi acţiuni ale Rusiei sunt o încălcare a suveranităţii Ucrainei şi a integrităţii teritoriale a ţării noastre. Întreaga responsabilitate pentru consecinţele acestor decizii aparţine Rusiei", afirmă Volodimir Zelenski, conform unui comunicat difuzat de Preşedinţia Ucrainei.

"Noi nu ne temem. Frontierele ţării vor rămâne aşa cum sunt. Ucrainenii sunt pe teritoriul lor şi nu vor ceda nici cea mai mică parte a teritoriului", a avertizat preşedintele Ucrainei, invocând dreptul la apărarea colectivă.

"Aşteptăm din partea partenerilor paşi clari şi eficienţi de susţinere. Acum vom vedea cu adevărat cine sunt prietenii noştri", a subliniat Volodimir Zelenski, citat de postul BBC şi de cotidianul Le Figaro.

Vezi și: Update: Casa Albă: Am anticipat mutarea asta/ Mesaje de la Josep Borell, Klaus Iohannis, Roberta Metsola, Jens Stoltenberg. Zelenski convoacă Consiliul de Securitate al Ucrainei

Preşedintele Rusiei, Vladimir Putin, a ordonat, luni seară, armatei ruse să intervină pentru ceea ce Moscova cataloghează drept misiuni de "menţinere a păcii" în regiunile separatiste ucrainene Lugansk şi Doneţk, după recunoaşterea independenţei acestora.

G Ad:

Rusia a mobilizat aproximativ 150.000 de militari în apropierea frontierelor Ucrainei şi este acuzată de Statele Unite şi Marea Britanie că pregăteşte o invazie, precizează Mediafax.

Update: Casa Albă: Am anticipat mutarea asta/ Mesaje de la Josep Borell, Klaus Iohannis, Roberta Metsola, Jens Stoltenberg. Zelenski convoacă Consiliul de Securitate al Ucrainei

Ce urmează după recunoașterea independenței Donețk și Lugansk de către Putin. Chirieac: Câteva etape

Analistul politic Bogdan Chirieac a vorbit despre modul în care a fost gestionată situația de Vladimir Putin cu privire la recunoașterea independenței regiunilor separatiste. 

”Recunoașterea independenței celor două pseudo-republici e un gest politic. Duma de stat a recunoscut, Putin trebuia doar să semneze decretul, dar a întârziat aproape o săptămână. În acest moment, după recunoașterea celor două republici, urmează câteva etape, una dintre ele ar putea să fie sprijinul militar. Trebuie să organizeze referendum pentru alipirea la maica Rusie. Dacă merg pe această idee, se conturează scenariul acela în care din capul locului știam despre Donbas și să vedem cum vor face legătura cu Crimeea, care e foarte simplu de făcut acum, inclusiv terestru, nu doar podul acela peste strâmtoarea Kerci, construit de ei într-un an și jumătate, repede l-au făcut. Să vedem dacă vor ocupa tot litoralul ucrainean. Partea a doua ar fi să ocupe zona aceea de la gurile Dunării, care în mod aberant, nu știu de ce, a fost trasată granița pe acolo, aparține Ucrainei, ceea ce ne-ar face vecini cu Rusia pe cale terestră dacă se întâmplă asta. 

La ce am văzut, cum s-a dus pe 18 februarie la bateriile de rachete nucleare și a lansat rachete, bine, nu aveau focos nuclear. Sigur, a fost un semnal că ”atenție, avem arme nucleare”. Asta nu e atitudine de lider responsabil, cu toate țiglele pe casă. Deci să vedem dacă măcar știm pe ce picior dansăm, e o agresiune de tip secol XIX, secol XX, sau ne putem aștepta și la lucruri mult mai rele de la un lider politic care nu mai e de mult pe mintea sa”, consideră Bogdan Chirieac într-o intervenție la România TV. 

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?
Crossuri parteneri
DCBusiness.ro
DCBusiness.ro
DCMedical.ro
DCMedical.ro
StiriDiaspora.ro
StiriDiaspora.ro
DefenseRomania.ro
DefenseRomania.ro
Spectacola.ro
Spectacola.ro
Astrosens.ro
Astrosens.ro