Data publicării:
Voiculescu, scandal medicamente. Acuzații GRAVE: "DEZASTRU pentru sănătatea românilor"
Ministrul Vlad Voiculescu stă foarte bine la capitolul imagine, dar când vine vorba de sistemul de Sănătate lucrurile stau prost.
O spune Cezar Irimia, președintele de la Alianța Pacienților Cronici din România (APCR), care duce o luptă continuă pentru salvarea oamenilor pentru care "mâine" s-ar putea să fie prea târziu. Doar că pe Cezar Irimia nu îl aude nimeni. Sau cel puțin nu Vlad Voiculescu.
Pe 27 iulie 2016, Guvernul a aprobat o Hotărâre prin care modifică și completeaza HG nr. 720/2008 pentru aprobarea Listei corespunzatoare medicamentelor compensate și gratuite de care beneficiaza asigurații, cu sau fără contribuție personală, în sistemul public de sănătate. Astfel, înca 21 de noi denumiri comune internaționale (DCI) intră pe listele medicamentelor compensate și gratuite, 12 dintre acestea fiind medicamente prescrise prin Programul național de oncologie. A trecut aproape jumătate de an și nimic concret nu s-a întâmplat. Medicamentele lipsesc din tratamentele pacienților, iar oamenii mor unul câte unul. Și lucrurile nu se opresc aici.
[citeste si]
Într-un interviu acordat pentru DC News, Cezar Irimia, președintele de la Alianța Pacienților Cronici din România (APCR), a reliefat o situație gravă pentru pacienți, o situație ignorată de Ministerul Sănătății.
Patru molecule noi pentru tratarea diferitelor tipuri de cancer pe lista de medicamente compensate şi gratuite
"Situația este și mai rea. S-a ajuns aici din cauza iresponsabilității factorilor de decizie din Ministerul Sănătății. Pot acuza guvernul de rea-intenție vizavi de introducerea acestor molecule doar la modul populist, doar pe hârtie printr-un HG nerespectat de ei. Aceste medicamente nu au ajuns în tratamentele pacienților, iar oamenii au murit cu zile. Mai mult decât atât, au blocat și continuarea inițierilor pe cele patru molecule importante în oncologie. Nu au avut responsabilitatea de a continua aceste contracte privind accesul la moleculele despre care vă vorbeam. Deci nu este vorba doar despre cele 21 de medicamente, ci și cele patru molecule care erau în tratamentul pacienților încă de anul trecut. Contractele au expirat în noiembrie, iar recomandările pentru noii pacienți diagnosticați, care ar fi avut nevoie de aceste medicamente, au fost blocate pentru că nu au fost în stare să renegocieze la timp contractele cost volum. Efectiv îi pot acuza de crimă pe toți decidenții, pe toți cei de care a depins acest lucru! Am avut un slogan care spunea: 'Birocrația ucide pacienții'. Și iată că acest lucru se întâmplă și nu răspunde nimeni pentru decesele evitabile. Să nu uităm că doar în oncologie... 130 de pacienți mor zilnic, mare parte din ei puteau fi salvați dacă aveau acces la aceste terapii. Nu răspunde nimeni. Aici este durerea noastră. Nu știm ce să mai facem. Am acționat statul în judecată, dar nu putem rezolva prin procese situația tuturor pacienților care au nevoie de aceste terapii noi. Timpul este scurt. În oncologie... este mult să aștepți chiar și o zi. Cele patru molecule despre care v-am vorbit au fost introduse anul trecut, dar vor mai trece probabil câteva luni până când pacienții le vor avea", ne-a spus Cezar Irimia.
Anca Murgoci: Ați vorbit cu ministrul Sănătății?
"Să știți că mi-e jenă să mai deschid discuția. Chiar nu am ce discuta cu domnul ministru. Este un amator. De fapt, tot managementul ministerului Sănătății este de un amatorism dus la extreme. Nu se poate continua în acest fel. Îl știam pe Vlad Voiculescu de șapte ani, dar când a venit la minister am avut o umbră de îndoială privind poziția ocupată de dumnealui... că va face ceva pentru noi pacienții. A avut un PR foarte bun. (...) Pacienții noștri se aprovizionează cu tratamente de chimioterapie uzuale și medicație de întreținere hormonală pentru femeile cu cancer la sân din Bulgaria și Ungaria, țări responsabile față de situația care există la noi. La noi nu este nimic concret. Domnul ministru iese și spune: 'vai, în curtea mea este o grămadă de mizerie'. Populația interpretează: 'ce sincer este domnul ministru'. Dar domnul ministru nu pune mâna pe mătură să-și facă curat în curte. Aici este durerea noastră! Domnul ministru are un PR foarte bun, în rest... este dezastru! Ne întâlnim cu o situație fără precedent în oncologie și nu doar aici", a mai declarat președintele de la Alianța Pacienților Cronici din România (APCR).
Anca Murgoci: Vedeți o rezolvare pe termen scurt? Oamenii mor. Vorbim de oncologie.
"Nu, vin alegerile, se schimbă conducerea ministerului Sănătății... până când se va intra pe o linie dreaptă mai durează. Câte luni vom mai pierde? Câte vieți vom mai pierde? Nu este corect față de români să fie bătaia de joc a unor guvernanți iresponsabili. Oamenii au pierdut și dreptul de a muri în demnitate", a conchis Cezar Irimia.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News