Voiculescu, în consens cu Băsescu, privind vulnerabilitatea magistraților
Data publicării:
Autor: ana
WhatsApp
Dan-Voiculescu
Dan-Voiculescu

Senatorul Dan Voiculescu susţine, într-o postare pe blogul său, că împărtășește aceeași opinie cu președintele Traian Băsescu, privind vulnerabilitatea magistraților față de mediul politic. Apreciind că șeful statului "vorbește în cunoștință de cauză", președintele fondator al Partidului Conservator exemplifică cu decizia judecătorească prin care a fost declarat colaborator al Securităţii și consideră că "independența integrală" a justiției reprezintă "prioritatea absolută" pentru țara noastră.

"Astăzi, aflat întâmplător la CSM exact în ziua în care această instituție își alege noua conducere, Traian Băsescu a făcut, printre grave atacuri la adresa presei independente, și următoarea declarație: “Am văzut situații de magistrați – judecători și procurori – care, fără să le-o ceară nimeni, au fost predispuși la a apleca urechea la influența politică!, a scris, vineri, Dan Voiculescu într-o postare pe blogul său, intitulată "De acord cu Traian Băsescu, sunt magistrați „predispuși la a apleca urechea la influența politică!” și care nu respectă esența justiției independente: „nicio decizie fără probe obiective".

"Domnul Băsescu are dreptate. Au fost numeroase cazuri în care deciziile magistratilor s-au dovedit vulnerabile la influenţă politică. Spre exemplu, domnul judecător Emanuel Albu, de la Înalta Curte, a decis că o comunicare comercială adresată directorului întreprinderii de comerţ exterior poate fi considerat un temei suficient pentru emiterea unui verdict de colaborare cu Securitatea (în condiţiile în care orice alte acuzaţii au fost respinse de toate instanţele de judecată)! Întâmplător, domnul Albu a fost coleg de partid şi de guvern chiar cu domnul Băsescu. Oare, în acest caz, magistratul „a aplecat urechea la influenţă politică"? Pentru mine este destul de clar că, măcar de data aceasta, Traian Băsescu vorbeşte în cunoştinţă de cauză", consideră  Voiculescu pe blog.

Potrivit fondatorului PC, este de aşteptat ca influenţele politice să fie active şi în dosarul ICA în care este acuzat. "Sunt, se pare, şi alţi magistraţi "predispuşi la a apleca urechea la influenţa politică" în cazuri în care, deşi nu există probe, se exercita o presiune, implicită sau explicită, pentru un verdict într-un sens dorit, de exemplu, de preşedintele numit Traian Băsescu. Mă aştept, de altfel, ca şi în dosarul ICA, în care, fără nicio probă, sunt acuzat că am exercitat influenţe „telepatice", să se găsească şi magistraţi sensibili la eventuale dorinţe ale domnului presedinte numit", afirmă Voiculescu.

Notând faptul că aceste cazuri nu sunt singulare, Dan Voiculescu recunoaște că are mari rezerve că, din 2013, "toți magistrații" vor judeca cu obiectivitate și corectitudine pe bază de probe, fără influențe politice sau de altă natură.

"Consider că independenţa integrală a justiţiei faţă de politică, faţă de orice formă de tensiune sau presiune exterioara şi, nu în ultimul rând, faţă de preşedintele numit Traian Băsescu, reprezintă o prioritate absolută pentru România", mai scrie Dan Voiculescu, menționând în încheierea articolului că esența justiției independente este „Niciun verdict fără probe obiective”.

Preşedintele Traian Băsescu a condus, vineri, plenul ședinței CSM, unde a susţinut că în România un magistrat nu este independent numai dacă nu vrea el, și a arătat că România nu are nicio şansă de a merge înainte dacă justiţia nu e independentă.

"Având acces şi în zona politică şi în justiţie vă pot spune că nu e uşor să ţii justiţia ferită de influenţa politică. Tu însuţi plăteşti uneori atitudinea de a nu lăsa oamenii politici să interfereze justiţiei sau să uşureze viaţa avocaţilor sau a unor politicieni mai mult sau mai puţin certaţi cu legea. Nu suntem încă la stadiul la care să spunem că independenţa justiţiei e un bun câştigat de România, dar România nu are nicio şansă să meargă înainte, să fie o ţară în care cetăţenii sunt mulţumiţi dacă justiţia nu va fi una neinfluenţată politic, o justiţie care să aibă stăpâni doar legea şi Constituţia, iar fiecare magistrat să fie convins că este independent", a declarat Traian Băsescu. Președintele a afirmat că nu a întâlnit încă "situaţia în care un magistrat care şi-a manifestat independenţa să suporte consecinţe pentru că nu se mai poate în ziua de azi", dar a văzut, în schimb, "magistraţi care au fost predispuşi la a apleca urechea la influenţa politică".

"Magistraţii trebuie să spună: Nu, nene politicianule, nu mă interesezează ce spui. Singurul meu criteriu e legea. Dacă nu e independent, e numai din cauza voinţei lui. Astăzi judecătorii şi procurorii nu sunt independenţi numai dacă nu vor ei, iar motivele sunt corupţia sau motive structurale", a mai adăugat Traian Băsescu.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?
pixel