Vodafone, pariu pe 5G. CEO-ul Achilleas Kanaris: Compania face trecerea către tehnologiile inovative
Data actualizării:
Data publicării:
Autor: Neagoe Narcis-Florentin
WhatsApp
Foto: Vodafone
Foto: Vodafone
Vodafone se schimbă, anunță directorul executiv (CEO) al companiei, Achilleas Kanaris.

Achilleas Kanaris a preluat funcția de conducere a companiei Vodafone în iulie 2021. Declarația de intenție a companiei fost făcută în cadrul conferinței IQ Digital de la Brașov, în cadrul unui discurs axat pe 5G, tehnologia viitorului.

„Vodafone excelează în conectivitate, atât fixă, cât și mobilă. Suntem unul dintre cei mai mari furnizori de televiziune din Europa. Ceea ce nu este evident despre noi este că Vodafone este un lider global în tehnologia IoT (n.r., Internet of Things). Suntem pe primul loc la acest capitol. Suntem lider mondial și în securitate cibernetică”, a transmis Kanaris, la Brașov.

Ce înseamnă revoluția 5G, în viziunea Vodafone

2. Foto: Voda... (viitorul_vodafone_5g_imagine_achilleas_kanaris-3_73712600.jpg)

5G stă la baza pașilor făcuți de umanitate către un viitor mai bun. Tehnologia 5G nu înseamnă doar internet mai rapid față de 4G, ci înseamnă schimbarea pe care multe tehnologii emergente o așteaptă de ani întregi pentru a putea fi integrate în mod complet și pentru a schimba viața oamenilor așa cum, separat, nu s-ar putea.

„5G este tehnologia tehnologiilor. Ce vrem să spunem prin asta? Spunem că 5G este cheia care dezlănțuie potențialul multor altor tehnologii emergente. Vorbim despre inteligență artificială, IoT, robotică și multe altele. Suntem convinși că 5G va schimba modul în care companiile funcționează la nivel fundamental”, a spus șeful Vodafone România.

CEO-ul pune accentul pe următoarele direcții prin care, numai la nivel de suprafață, tehnologia 5G pe care pariază compania va schimba viața cotidiană.

Ce se va schimba concret, în prezentul apropiat

3. -imagine fara descriere- (viitorul_vodafone_5g_imagine_achilleas_kanaris-1_01964800.jpg)

Astfel, 5G nu însemană doar o creștere de viteză față de 4G, ci un răspuns pentru problemele cu care ne confruntăm în prezent. Vom încerca să subliniem problemele actuale în relație cu rezolvările posibile datorită 5G.

În timpul unui concert, spectacol, întâlnire cu mulți oameni, semnalul 4G nu face față sutelor sau miilor de dispozitive conectate. În era 5G, această inconveniență dispare.

Dorim orașe inteligente, însă zece sisteme smart pot fi accesate în prezent în zece aplicații diferite. Prin tehnologia 5G, aceste sisteme vor putea comunica eficient și rapid.

În prezent putem avea un abonament cu internet nelimitat, de viteză relativ mare și la un preț pe măsură. În viitor, 5G ne oferă mai mult internet, mai rapid și... mai ieftin.

Un apel video se poate bloca în prezent. Chiar și pentru o jumătate de secundă, conexiunea cu persoana cu care vorbim se întrerupe și la nivel psihologic. În era 5G, această inconveniență dispare.

Nu în ultimul rând, 5G ne va permite timpi de așteptare mai scurți pentru a face mai mult timp ceea ce ne place.

Creșterea economică posibilă datorită 5G este greu de ignorat

„De ce ne concentrăm atât de mult pe această tehnologie din viitor? Dacă te uiți în orice previziune a oricărei țări, se vede că 5G va putea amplifica producția economică într-un mod evident. Aici discutăm despre aproape 13 trilioane de euro în plus la nivel internațional.

În cazul României, vorbim despre 5 miliarde de euro în plus la economia țării. Înseamnă sute de mii de locuri de muncă rezultate din această schimbare”, a adăugat Achilleas Kanaris.

5G schimbă regulile jocului. Cinci schimbări care se conturează în următorii cinci ani

„Jocul și regulile lui se schimbă în era 5G. Ca să înțelegem mai bine, haideți să facem un pas în viitor”, a mai transmis Kanaris publicului prezent în sală. „Să spunem că suntem cu cinci ani în viitor și să vedem cum ne va schimba acest lucru viața”.

3. -imagine fara descriere- (viitorul_vodafone_5g_imagine_coperta_1_13147100.jpg)

Sursa foto: Pexels.com

1. Sănătatea și sistemul medical

Astăzi, în era 4G, putem să ne conectăm direct cu medicii pentru monitorizarea pacientului sau medicină de prevenție și începem să folosim tot mai mulți senzori care colectează și transmit informații în timp real care sunt stocate, procesate și ulterior folosite pentru sfaturi și analize.

„Sunt alergător, îmi plac sporturile. În era 5G, dacă mă accidentez, de exemplu îmi rup un ligament, și vreau să mă operez (...) voi putea să-mi fac programare la un doctor care stă în New York. Voi fi într-un spital – să zicem în Brașov – și voi putea să fiu operat de la distanță. Este o viziune fundamental diferită asupra medicinii. E doar un exemplu despre ceea ce poate  exista în viitor datorită 5G”, a explicat CEO-ul.

4. -imagine fara descriere- (viitorul_vodafone_5g_imagine_coperta_2_23758900.jpg)

Sursa foto: Pexels.com

2. Cumpărăturile

Astăzi, în era 4G, putem intra pe un site și putem vedea poze sau chiar videoclipuri cu produsele pe care urmează să le cumpărăm.

„În viitor, în «metavers», voi putea să am o experiență mult mai credibilă când fac cumpărături. Voi putea să intru virtual într-un magazin, să iau produsele pe care mi le doresc, să le pun în coș și apoi să mi se livreze. E o experiență mult mai interactivă”, a adăugat el. Ca extensie a conceptului, vom putea vizita la nivel virtual o locuință pe care vrem să o cumpărăm.

5. -imagine fara descriere- (viitorul_vodafone_5g_imagine_coperta_3_30545500.jpg)

Sursa foto: Pexels.com

3. Salvarea de vieți omenești

Vodafone colaborează de mulți ani cu Salvamont, oferind drone care scanează și analizează locațiile în care s-ar putea afla o persoană care are nevoie de ajutor.

„În viitor, viteza cu care se va întâmpla acest lucru va fi de cel puțin zece ori mai mare. (...) Acest lucru schimbă complet capacitatea de lucru a unei organizații precum Salvamont, pentru că fiecare secundă contează când cineva are nevoie de ajutor”, a mai explicat Achilleas Kanaris.

6. -imagine fara descriere- (viitorul_vodafone_5g_imagine_coperta_4_41462000.jpg)

Sursa foto: Pexels.com

4. Agricultura

În prezent, agricultura în era 4G este cea pe care o cunoaștem, chiar dacă unele ferme au început să se digitalizeze ușor, ușor. Vedem că se folosesc senzori pentru prognoză, atât meteo, cât când vine vorba de plante.

„În era 5G, agricultura va fi făcută mai mult decât de la distanță decât pe câmp. În câțiva ani, agricultorii nici nu vor mai trebui să meargă pe terenul agricol. Vom exista drone care vor supraveghea terenul agricol, vor fi generate sute de mii de imagini și informații care vor permite fermierilor să aibă grijă mult mai eficient de aspecte precum irigația, pesticidele etc. În final, recoltarea se face prin roboți”, a conchis el.

7. -imagine fara descriere- (viitorul_vodafone_5g_imagine_coperta_5_42403500.jpg)

Sursa foto: Pexels.com

5. Mașinile

„Așa-numitele mașini autonome sunt exemplul meu preferat. Gândiți-vă la ceea ce facem astăzi. Dacă vreau să merg undeva, mă urc în mașină, folosesc navigația care merge destul de bine, apoi conduc. În primul rând, trebuie să fiu șofer, iar în al doilea rând, nu am decât informații elementare despre drumul meu până la destinație.

(...) În viitor, nu vorbim doar despre mașini care nu necesită un șofer, adică sunt autonome. Vorbim despre mașini care schimbă informații între ele și permit în mod continuu optimizarea rutei și a modului de condus. Acest lucru ne va duce pe noi, pasagerii, mult mai rapid la destinație”, a mai spus CEO-ul Vodafone.

IQ Digital Summit 2022

Pe scena celei de-a doua ediţii IQ DIGITAL Summit au mai fost prezenţi şi Iulian Stanciu, unul dintre cei mai apreciaţi antreprenori din e-commerce, distribuţie şi retail electro-IT din România, Sergiu Manea – CEO BCR, precum şi liderii unor companii cu amprentă locală şi experţi IT, care au discutat despre transformarea digitală a ecosistemului antreprenorial românesc.

Conceptul IQ DIGITAL a fost gândit de echipa Upgrade 100 alături de George – o inovaţie BCR, ca un format informativ şi educaţional hybrid media, cu conţinut ce îmbină cultura digitală cu tehnici din televiziune, destinat să ajute la rezolvarea provocărilor întâmpinate în procesele de digitalizare cu care se confruntă antreprenorii din sectorul IMM din România. Vodafone a devenit partener al proiectului în 2022.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?
pixel