Data actualizării:
Data publicării:

Lukașenko: Rusia finalizează transporturile de arme nucleare către Belarus

Autor: Tiberiu Vasile | Categorie: Stiri
WhatsApp
Sursa foto: AGERPRES
Sursa foto: AGERPRES
Rusia și-a finalizat transporturile de arme nucleare tactice către Belarus, potrivit președintelui țării, stârnind îngrijorări internaționale.

La o întâlnire a unui bloc economic condus de Moscova la Sankt Petersburg, Alexander Lukașenko a spus că livrările au fost finalizate în octombrie - deși nu a spus câte sau unde au fost depozitate.

Armele nucleare tactice, care sunt concepute pentru a fi utilizate pe câmpul de luptă, au o rază scurtă și un randament scăzut în comparație cu focoasele nucleare mult mai puternice montate pe rachete cu rază lungă de acțiune.

Pot avea un randament de aproximativ 1 kilotonă, semnificativ mai mic decât randamentul de 15 kilotone al bombei americane folosită la Hiroshima în timpul celui de-al Doilea Război Mondial.

Rusia a spus că va păstra controlul asupra armelor pe care le trimite în Belarus.

Lukașenko a spus că găzduirea armelor nucleare rusești în Belarus este menită să descurajeze Polonia, membru NATO, care sprijină Ucraina cu sprijin militar, umanitar și politic.

„Există zeci de zboruri pe zi și este foarte dificil să găsești acel zbor special. Americanii ar putea să nu-l monitorizeze”.

Dispozitivele sunt compacte și pot fi transportate discret într-un camion sau avion.

Aliaksandr Alesin, un analist militar independent din Minsk, a spus că armele folosesc containere care nu emit radiații și ar fi putut fi mutate în Belarus fără ca Occidentul să știe.

„Se potrivesc cu ușurință într-un avion de transport obișnuit Il-76”, a spus el în iulie, când au fost făcute rapoarte suplimentare despre transporturi.

„Există zeci de zboruri pe zi și este foarte dificil să găsești acel zbor special. Americanii ar putea să nu-l monitorizeze”.

Belarus are 25 de facilități subterane - construite în timpul Războiului Rece - pentru rachete cu rază intermediară cu vârf nuclear, care pot rezista atacurilor cu rachete, a adăugat domnul Alesin.

Doar cinci sau șase astfel de depozite ar putea stoca de fapt arme nucleare tactice, a spus el, dar armata le operează pe toate pentru a face confuzie în rândul spionajului occidenta, conform Skynews.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
pixel