Data publicării:

Vladimir Putin inspectează trupele pregătite să lupte împotriva Ucrainei într-o vizită surpriză în Cecenia

Autor: Tudor Polojan | Categorie: Stiri
WhatsApp
Foto: Agerpres
Foto: Agerpres
Președintele rus, Vladimir Putin, împreună cu liderul cecen, Ramzan Kadîrov, au inspectat marți trupele cecene și voluntarii pregătiți să lupte împotriva Ucrainei, a anunțat Kremlinul, potrivit Reuters.

Aceasta a fost prima vizită a lui Putin în Cecenia, o republică din Caucazul de Nord, din ultimii 13 ani. Vizita, care nu a fost anunțată în prealabil, are loc în contextul în care Moscova încearcă să împingă forțele ucrainene în afara regiunii Kursk, la două săptămâni după ce acestea au pătruns în Rusia, în ceea ce a fost cea mai mare invazie de la Al Doilea Război Mondial.

„Atât timp cât avem oameni ca voi, suntem absolut, absolut invincibili”, le-a spus Putin trupelor aflate la Universitatea Forțelor Speciale Ruse, o școală de instruire din Gudermes, Cecenia, conform unui transcript publicat pe site-ul Kremlinului. „Este una să tragi într-un poligon de tragere și cu totul altceva să îți riști viața și sănătatea. Dar voi aveți o nevoie interioară de a apăra Patria și curajul de a lua o astfel de decizie.”

Ocuparea de către forțele străine a teritoriului rusesc a fost un eșec pentru Putin și armata sa, chiar dacă forțele ruse continuă să avanseze treptat, dar constant, pe linia frontului din estul Ucrainei.

Ramzan Kadîrov, sancționat de Statele Unite în 2020 și 2022 pentru presupuse abuzuri asupra drepturilor omului și pentru mobilizarea trupelor cecene în conflictul din Ucraina, i-a raportat lui Putin într-o întâlnire separată că Cecenia a trimis peste 47.000 de trupe de la începutul războiului, inclusiv aproximativ 19.000 de voluntari.

Kadîrov s-a descris adesea ca fiind „soldatul de picior” al lui Putin. Întrebat de un jurnalist dacă „soldații de picior” ai lui Putin, precum Kadîrov, îi justifică încrederea, Putin a declarat: „Dacă aș avea mai mulți astfel de soldați de picior, aș fi foarte fericit, dar chiar și unul singur valorează foarte mult”.

Beslan și Kursk

Înainte de a ajunge în Cecenia, Putin a vizitat pentru prima dată în cel puțin 16 ani orașul Beslan din Osetia de Nord. Acolo, în 2004, un atac terorist asupra unei școli de către militanți islamiști a dus la moartea a peste 330 de persoane, fiind cel mai sângeros incident de acest tip din istoria modernă a Rusiei.

Printre cei uciși s-au numărat 136 de copii, a menționat Putin într-o întâlnire la Beslan cu mamele copiilor care și-au pierdut viața în atac. „Această tragedie va rămâne o rană nevindecată în memoria istorică a întregii Rusii”, a declarat Putin, conform transcriptului publicat pe site-ul Kremlinului.

Totuși, el a adăugat că Rusia continuă să se confrunte cu dușmani care încearcă să destabilizeze țara. „Și la fel cum am luptat împotriva teroriștilor, astăzi trebuie să luptăm împotriva celor care comit crime în regiunea Kursk, în Donbas”, a spus Putin, referindu-se la incursiunea surpriză a Ucrainei pe teritoriul rusesc și la regiunea Donbas din sud-estul Ucrainei, parțial controlată de forțele ruse. „Vom pedepsi criminalii. Nu există nicio îndoială în acest sens”, a mai adăugat el.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
pixel