Vladimir Putin amenință că lasă Ucraina și Europa fără gaze
Data actualizării:
Data publicării:
Autor: DCNews Team
WhatsApp
Președintele rus Vladimir Putin a declarat că Rusia va opri livrările de gaze către Ucraina dacă aceasta nu-și plătește facturile în "3-4 zile", adăugând că măsura "va crea o problemă" pentru tranzitul de gaz spre Europa, potrivit Russia Today.

Jumătate din volumul de gaze care aprovizionează 30% din nevoile Europei tranzitează Ucraina.

"Gazprom și-a îndeplinit pe deplin obligațiile în baza contractului privind livrările de gaz către Ucraina și va continua să facă asta", le-a declarat Putin reporterilor după o întâlnire cu omologul său din Cipru. "Plata în avans a Ucrainei pentru livrările de gaz rămâne în vigoare pentru încă 3 sau 4 zile. Dacă nu face pre-plata neceară, Gazprom va suspenda livrările. Desigur, asta va crea o anumită problemă pentru tranzitul de gaz spre Europa, spre partenerii noștri Europeni", a adăugat liderul de la Kremlin.

Marea Britanie trimite personal militar în Ucraina

Cu o zi în urmă, șeful Gazprom, Alexei Miller, spunea că livrările de gaze către Ucraina vor fi tăiate complet dacă Executivul de la Kiev nu-și achită datoriile. 

"E nevoie de două zile pentru ca plata Naftogaz să fie depozitată într-un cont al Gazprom. De aceea o livrare de 114 milioane metri cub către Ucraina va duce la o terminare completă a livrărilor de gaze rusești în două zile, ceea ce creează un risc serios pentru tranzitul spre Europa", a spus Miller.

Ministrul Energei, Aleksandr Novak, estima la începutul acestei luni că datoria Ucrainei către Gazprom cumulează 2,3 miliarde de dolari.

Viktor Orban: Ungaria nu va mai revinde gaz rus Ucrainei. Ne opunem Uniunii Energetice

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?
pixel