Vladimir Putin a semnat legea privind retragerea Rusiei din Tratatul cu privire la Forțele Armate Convenționale în Europa
Autor: Doinița Manic | Publicat pe: 29 mai 2023, 16:40
WhatsApp
Vladimir Putin a semnat legea privind retragerea Rusiei din Tratatul cu privire la Forțele Armate Convenționale în Europa / Foto: Kremlin.ru
Vladimir Putin a semnat legea privind retragerea Rusiei din Tratatul cu privire la Forțele Armate Convenționale în Europa / Foto: Kremlin.ru
Președintele rus Vladimir Putin a semnat legea de denunțare a Tratatului cu privire la Forțele Armate Convenționale în Europa (FACE).

Președintele rus Vladimir Putin a semnat legea de denunțare a Tratatului privind forțele armate convenționale din Europa (FACE). Hotărârea a fost publicată luni pe portalul oficial de informații juridice, scrie Interfax.

Tratatul a fost semnat la Paris la 19 noiembrie 1990 și a intrat în vigoare la 9 noiembrie 1992. După cum se menționează în materialele anexate legii de denunțare ale Rusiei, prevederile Tratatului FACE stabilesc obligații pentru statele sale membre cu privire la restricții cantitative la cinci categorii de forțe armate convenționale: tancuri de luptă, vehicule blindate de luptă, artilerie, avioane de luptă și elicoptere de luptă.

De ce Rusia se retrage din Tratatul FACE

Federația Rusă a ratificat Tratatul FACE în iulie 1992. În 2004, Federația Rusă a ratificat Acordul privind adaptarea Tratatului FACE din 19 noiembrie 1999 (nu a intrat în vigoare). În 2007, Tratatul privind forțele armate convenționale din Europa (FACE) a fost suspendat pentru Federația Rusă prin decretul prezidențial din 13 iulie 2007, legea federală din 29 noiembrie 2007 nr. 276-FZ.

"Conform articolului XIX din Tratatul FACE, fiecare stat parte, în exercitarea suveranității sale naționale, are dreptul de a se retrage din acesta dacă decide că circumstanțe excepționale i-au pus în pericol interesele supreme", se arată în argumentarea legii.

După cum a declarat mai devreme viceministrul de Externe al Federației Ruse, Serghei Ryabkov, va dura aproximativ șase luni pentru a finaliza procesul de retragere a Rusiei din Tratatul FACE.

Ce este Tratatul privind forțele armate convenționale din Europa

Tratatul privind forțele armate convenționale din Europa (CFE) este un acord internațional semnat pe 19 noiembrie 1990 între țările membre ale Organizației pentru Securitate și Cooperare în Europa (OSCE). Tratatul a fost conceput pentru a stabili limitele și controlul armelor convenționale convenite de către țările semnatare în Europa.

CFE a fost semnat în contextul schimbărilor geopolitice majore care au avut loc în Europa la începutul anilor 1990, în special sfârșitul Războiului Rece și prăbușirea Blocului Estic. Scopul principal al tratatului a fost de a reduce tensiunile și riscul de confruntări militare în Europa prin limitarea cantității și dispersiei armamentului convențional.

Tratatul CFE stabilește limitele pentru patru categorii principale de armament convențional: tancuri, vehicule de luptă blindate de infanterie, artilerie grea și avioane de luptă. Acesta a fost conceput să creeze un echilibru între forțele NATO și cele ale fostului Pact de la Varșovia. 

Pe lângă limitele stabilite, tratatul impunea și măsuri de transparență și de verificare reciprocă pentru a asigura respectarea dispozițiilor. Aceste măsuri includeau schimbul de informații, inspecții pe teren și schimburi de experți.

De-a lungul anilor, au avut loc revizuiri și ajustări ale tratatului, în special în contextul schimbărilor politice și militare din Europa. Cu toate acestea, în ultimii ani, tratatul a fost pus în discuție, iar Rusia a suspendat participarea sa la Tratatul FACE în 2007, iar în 2015 declarase că se retrage complet din acord.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
DC Media Group Audience
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?