Data actualizării:
Data publicării:

Vladimir Plahotniuc a fost trimis în judecată de către Parchetul Republicii Moldova

Autor: Crişan Andreescu | Categorie: Stiri
WhatsApp
Vladimir Plahotniuc Foto: Facebook
Vladimir Plahotniuc Foto: Facebook
Parchetul a Republicii Moldova a dispus trimiterea în judecată pentru fraudă a oligarhului moldovean fugar Vladimir Plahotniuc, a anunţat marţi Serviciul de presă al Parchetului General al Republicii Moldova. 

Potrivit comunicatului Serviciului de presă al Parchetului General al Republicii Moldova, ancheta a constatat că, în perioada 2013-2014, Plahotniuc a primit şi folosit în mod ilegal 39,2 milioane de dolari şi 3,5 milioane de euro. Procurorii consideră că banii au fost primiţi prin împrumuturi false care au fost acordate de Banca de Economii, Unibank şi Banca Socială companiilor controlate de partenerul său Ilan Şor.

'În perioada 2014-2015, inculpatul, fiind proprietar de companii offshore, a primit şi şi-a însuşit împrumuturi în valoare de 21 de milioane de dolari acordate de Banca de Economii unor companii deţinute de Ilan Şor şi de Vladimir Andronachi. Dosarul deschis împotriva lui Vladimir Andronachi se află pe rol. În doar trei ani, potrivit parchetului, Plahotniuc a primit 39,2 milioane de dolari şi 3,5 milioane de euro, pe care oligarhul i-ar fi folosit pentru achiziţionarea unei aeronave Embraer Legacy 650, bunuri mobile şi imobile, pentru plata diverselor servicii (juridice, medicale, turistice, etc.) reparaţii şi construcţii şi altele), investiţii în afaceri, organizare de evenimente, precum şi pentru achitarea datoriilor', se menţionează într-un comunicat al Procuraturii Generale.

Parchetul a precizat că dosarul penal împotriva lui Plahotniuc a fost trimis în judecată pentru examinare pe fond sub acuzaţiile de constituire şi conducere a unei structuri infracţionale, de înşelăciune şi spălare de bani. Împotriva inculpatului Plahotniuc a fost dispusă în lipsă măsura sub formă de arest preventiv pentru o perioadă de 30 de zile. Totodată, Procuratura Anticorupţie a depus un al doilea recurs la Oficiul Central Naţional al Interpolului din Republica Moldova pentru a-l înscrie pe Plahotniuc pe lista persoanelor date în urmărire internaţională.

Potrivit legii, în acest dosar penal, Plahotniuc riscă până la 15 ani de închisoare. El este cercetat şi în alte câteva dosare penale. Parchetul a pus sechestru pe bunurile sale în valoare de peste un miliard de lei (62 de milioane de dolari), inclusiv pe terenuri pentru construcţii, diverse clădiri, capitalul social al unor firme, conturi şi proprietăţi situate în străinătate.

Anul trecut au fost aduse modificări legislaţiei Republicii Moldova, care permit judecarea unor astfel de cazuri în lipsă, fără prezenţa acuzatului. Instanţa de la Chişinău a decis arestarea lui Plahotniuc pentru 30 de zile şi de mai multe ori a emis mandat de arestare în lipsă. Procuratura Republicii Moldova insistă asupra extrădării lui şi executarea pedepsei în ţara sa natală. Se presupune că Plahotniuc s-ar ascunde în Ciprul de Nord, potrivit Rador.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
pixel