Vlad Filat a rămas fără imunitate şi poate fi ARESTAT
Vlad Filat, fostul premier al republicii Moldova, acuzat de implicare în fraudarea banilor de la Banca de Economii din Moldova a rămas fără imunitate. Comisia juridică pentru numiri şi imunităţi a dat aviz favorabil pentru arestare, la cererea Procurorului General, iar plenul Parlamentului de la Chişinău a votat, joi, în favoarea ridicării imunităţii lui Vlad Filat şi, implicit, a dat aviz ca acesta să fie arestat.
UPDATE: Liderul Partidului Liberal Democrat din Republica Moldova, Vlad Filat, a ajuns joi la Centrul National Anticoruptie, la putin timp dupa ce acestuia i s-a retras imunitatea parlamentara de catre legislativul de la Chisinau, fostul premier fiind suspectat de acte de coruptie si implicare directa in fraude financiar-bancare, relateaza Agerpres.
Liderul PLDM, Vlad Filat, a rămas fără imunitate, după ce plenul Parlamentului a votat pentru încuviinţarea cerereii de arestare a fostului premier moldovean, înaintată de procurorul general al Republicii Moldova. Pentru au votat în mod deschis 79 de deputaţi.
Înainte de votul din Parlament, opt deputaţi din Comisia juridică pentru numiri şi imunităţi au votat pentru ridicarea imunităţii lui Vlad Filat, iar alţi trei membri au fost împotrivă. Anunţul a fost făcut de socialistul Igor Dodon.
După anunțul din Parlament, Vlad Filat a anunțat joi că se retrage de la conducerea acestei formațiuni, una din componentele actualei coaliții guvernamentale, informează agenția Unimedia.
Potrivit rechizitoriului pregătit de procurori şi prezentat Parlamentului moldovean, declaraţiile martorilor indică limpede implicarea lui Vlad Filat în fraudarea banilor de la Banca de Economii din Moldova (BEM), în perioada când politicianul deţinea funcţia de prim-ministru (2010-2013).
[citeste si]
"Avem probe concludente în fraudele de la BEM, au fost audiaţi martori, există depoziţii confirmate, vreau să vă pătrundeţi de importanţa momentului. Este o crimă deosebit de gravă şi ar putea avea loc influenţarea martorilor, distrugerea de noi probe", a declarat procurorul general Corneliu Gurin în Parlament, potrivit publika.md.
Procurorul General a mai spus că Vlad Filat are legături cu firma Caravita, ai cărei conducători sunt cercetaţi penal pentru contractarea creditelor neperformante de la Banca de Economii. Gurin a oferit deputaţilor mape cu documente din anchetă, dar a le-a solicitat să nu le fotocopieze şi să nu le facă publice. El a precizat că poate demisiona oricând, dar intenţionează să ducă la bun sfârşit acest dosar "deosebit de complicat", în care spune că Vlad Filat a comis "o crimă gravă".
Vlad Filat acuză un complot împotriva sa
Vlad Filat a dat o replică dură la acuzaţiile aduse de procurorul general. "Eram pregătit pentru un aşa scenariu. De mult timp se vorbea prin oraş cum se pregăteşte şi cum va avea loc un aşa scenariu. Cu Usatâi în faţa Parlamentului şi cu Procurorul General. Din punctul meu de vedere, acest show a fost prea scump", a declarat Vlad Filat.
Totodată, fostul premier moldovean a spus că nu are nevoie de imunitate parlamentară. "Se va face procedura respectivă. O să contribui la mersul anchetei. Sper că va fi un proces echitabil şi o să-mi demonstrez nevinovăţia. Accept jerfta care se aduce astăzi pe altar. Sper că această jertfă va duce clar la destrămarea acestui sistem odios care duce la putrefaceţie ţarii noastre", a punctat liderul PLDM.
Ce spun procurorii în rechizitoriu
Astfel, potrivit anchetei, "în perioada anilor 2010-2013, Vlad Filat a extorcat şi a primit de la Ilan Shor bani, bunuri şi servicii în suma de 60 de milioane de dolari SUA.
Lui Ilan Shor i s-a oferit postul de consul onorific al Republicii Moldova în Federaţia Rusă şi s-a permis comercializarea produselor petroliere în regim duty free.
În perioada 2013-2015, Vlad Filat, susţinând că are influenţă asupra persoanelor publice, a pretins şi a primit de la Ilan Shor bani şi servicii în sumă de 190 de milioane de dolari SUA.
Respectivele bunuri şi servicii au fost folosite pentru a determina persoane publice să adopte acte normative necesare pentru emisia suplimentară de acţiuni BEM, fără participarea statului şi preluarea Consiliului de Administrare al BEM de către Ilan Shor.
Spălarea banilor prin intermediul firmei Caravita a fost demonstrată prin probe materiale care confirmă afilierea lui Vlad Filat.
Luând în consideraţie gravitatea acuzaţiilor, sunt temeiuri rezonabile de a presupune că Vlad Filat ar putea întreprinde acţuni de influenţare a martorilor, sustragerea cu rea voinţă şi la alte acte de constrângere. Martorii au indicat direct că Vlad Filat a comis acţiunile respective", a citit Andrian Candu din acuzaţiile aduse de către Procuratura Generală liderului PLDM Vlad Filat.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News