Data publicării:

Vizită tensionată a lui Erdogan în Germania. Critici cu privire la susținerea Israelului: Aveți o „psihologie a vinovăției”

Autor: Alexandru Negrici | Categorie: Stiri
WhatsApp
Foto: Agerpres
Foto: Agerpres
Într-o vizită tensionată în Germania, președintele turc Recep Tayyip Erdoğan a adus critici violente la adresa Israelului, intrând într-un schimb dur de replici cu premierul german. 

Aflat într-o țară care găzduiește o comunitate turcă însemnată și care și-a exprimat sprijinul pentru Israel în conflictul cu Hamas din Fâșia Gaza, Erdoğan a pus sub semnul întrebării susținerea Germaniei pentru Israel, invocând istoria sa și remușcările legate de Holocaust.

În cadrul unei conferințe de presă, tonul a devenit acru între cei doi lideri. Erdoğan a declarat, printr-un traducător oficial german, că nu are nicio datorie față de Israel și că toate criticile exprimate sunt justificate. De asemenea, a reiterat acuzațiile la adresa Israelului pentru operațiunile sale în Gaza, descriind zona ca fiind distrusă în totalitate de atacurile israeliene.

În ciuda tensiunilor, Erdoğan s-a abținut de la unele dintre declarațiile sale recente, evitând termeni precum "stat al terorii" pentru Israel sau acuzații de fascism. În schimb, a subliniat dorința de a contribui la rezolvarea conflictului din Orientul Mijlociu.

Premierul german Olaf Scholz a încercat să calmeze tensiunile, afirmând că este important să aibă discuții directe, chiar și atunci când perspectivele sunt diferite. Cu toate acestea, Scholz a reiterat sprijinul Germaniei pentru Israel, apreciind necesitatea autoapărării Israelului și menționând importanța reducerii victimelor civile în acțiunile acestuia.

În contextul vizitei, Erdoğan a fost întrebat despre potențiala blocare a vânzării de avioane Eurofighter către Turcia din partea Germaniei. Răspunzând cu un ton provocator, el a sugerat că există multiple opțiuni pentru achiziționarea de avioane de luptă, evitând astfel să răspundă direct.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
pixel