Data publicării:

Vizită surpriză. Henry Kissinger se întâlnește cu ministrul apărării al Chinei

Autor: Alexandru Negrici | Categorie: Stiri
WhatsApp
Henry Kissinger
Henry Kissinger
Veteranul diplomat american Henry Kissinger s-a întâlnit cu ministrul apărării al Chinei, la Beijing.  

Ministrul Li Shangfu a spus că „comunicarea prietenoasă” dintre China și SUA a fost „distrusă” deoarece „unii oameni din Statele Unite nu s-au întâlnit cu China la jumătatea drumului”. Kissinger a transmis că este un „prieten al Chinei”, scrie The Guardian.

„Nici Statele Unite și nici China nu își pot permite să se trateze una pe cealaltă ca adversari. Dacă cele două țări intră în război, acest lucru nu va duce la niciun rezultat semnificativ pentru popoare”, a spus Kissinger în declarația Chinei.

Vizita surpriză a fostului secretar de stat american, în vârstă de 100 de ani, are loc în timp ce John Kerry, trimisul american pentru climă, se află la Beijing pentru a se întâlni cu oficialii chinezi pentru a discuta despre modul în care cele două țări pot coopera pentru a face față crizei climatice. Kerry este cel mai recent dintr-un șir de înalți oficiali americani care au călătorit în China, în această vară, după ce secretarul de stat al SUA, Antony Blinken, a finalizat o călătorie mult așteptată, în iunie.

Relațiile dintre cele două superputeri scârțâie, dar există un optimism prudent de ambele părți că reluarea dialogurilor oficiale poate construi o bază pentru îmbunătățirea legăturilor.

Vizita lui Kissinger, care nu a fost făcută public înainte, se află în afara listei oficiale de întâlniri. Se împlinesc aproape exact 52 de ani de la vizita sa secretă la Beijing, în iulie 1971, care a deschis calea pentru ca Richard Nixon, președintele SUA la acea vreme, să normalizeze relațiile dintre SUA și China. După mai bine de jumătate de secol, Kissinger este încă văzut de mulți din Beijing ca un „prieten al Chinei”. În mai, tabloidul de stat Global Times a lăudat mintea „ascuțită” a lui Kissinger.

Kissinger a avertizat în mod repetat asupra consecințelor „catastrofale” ale unui conflict între SUA și China.

Li a făcut obiectul sancțiunilor americane din 2018, legate de achiziționarea de avioane de luptă de la principalul exportator de arme al Rusiei, pe care Beijingul îl invocă drept motiv pentru a refuza redeschiderea dialogurilor militar-militare cu Washington. Luna trecută, Li a refuzat să se întâlnească cu omologul său american, Lloyd Austin, la Dialogul Shangri-La din Singapore.

 

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
pixel