Vizita AIEA la centrala nucleară Zaporojie. Volodimir Zelenski: Rusia încearcă să o transforme într-o excursie fără rezultate
Data actualizării:
Data publicării:
Autor: Doinița Manic
WhatsApp
Vizita AIEA la centrala nucleară Zaporojie. Volodimir Zelenski: Rusia încearcă să o transforme într-o excursie fără rezultate / Foto: Facebook Volodimir Zelenski
Vizita AIEA la centrala nucleară Zaporojie. Volodimir Zelenski: Rusia încearcă să o transforme într-o excursie fără rezultate / Foto: Facebook Volodimir Zelenski
Volodimir Zelenski a vorbit despre vizita AIEA la centrala nucleară Zaporojie.

UPDATE:

Directorul general al Agenţiei Internaţionale pentru Energie Atomică (AIEA), Rafael Grossi, a declarat că la Centrala Nucleară Zaporijjia din Ucraina, pe care a vizitat-o joi, va funcţiona o misiune permanentă a organizaţiei, transmite, vineri, serviciul de presă al Energoatom, compania care gestionează centralele nucleare ucrainene, potrivit RADOR.

"Activitatea noastră la staţie abia a început. Am văzut multe. Iar oamenii mei sunt încă acolo. Am avut ocazia să vizităm toată platforma, interiorul blocurilor, am avut ocazia să văd sistemele de urgenţă, generatoarele diesel şi alte elemente. Am vizitat şi panourile de control ale mai multor unităţi energetice", a explicat Grossi, potrivit unei înregistrări video postate pe contul de Telegram al Energoatom.

Şeful AIEA a subliniat că experţii misiunii au ales trei sau patru zone cheie "pe care trebuia să le vedem şi am reuşit să o facem".

"Vom fi prezenţi la staţie pentru o lungă perioadă de timp. Avem multă muncă de făcut pentru a realiza o analiză detaliată a unora dintre aspectele tehnice în urma a ceea ce am văzut", a remarcat directorul general al AIEA. Oficialul a mai adăugat că staţia şi integritatea fizică a acesteia au fost încălcate de mai multe ori, fie accidental, fie intenţionat.

Cât timp vor rămâne experţii AIEA la centrala nucleară Zaporojie

Întrebat de jurnalişti cât timp vor rămâne experţii AIEA la centrala situată în oraşul Enerhodar, controlat de trupele ruse, Rafael Grossi a răspuns: "AIEA încearcă să stabilească anumite mecanisme şi, în special, să asigure prezenţa oamenilor noştri acolo pentru a îmbunătăţi situaţia". Potrivit acestuia, există două grupuri de experţi tehnici. Primul va fi la centrală "până duminică sau luni, continuând evaluarea, continuând lucrările începute, lucrând în aceleaşi locuri".

Aceşti experţi, a subliniat Grossi, pot face anumite observaţii şi pot trage concluzii în urma evaluării, pentru a elabora un raport detaliat.

"După aceea, se plănuieşte să ne asigurăm prezenţa permanentă (a experţilor AIEA, n.r.) la centrala nucleară. Ei (experţii, n.r.) vor trebui să ofere o evaluare obiectivă, neutră, temeinică din punct de vedere tehnologic a ceea ce se întâmplă la centrală", a adăugat Grossi.

În ceea ce priveşte personalul ucrainean de la Centrala Nucleară Zaporijjia, directorul general al AIEA a subliniat că lucrătorii ucraineni de acolo se află într-o situaţie emoţională şi psihologică dificilă.

"Însă, datorită profesionalismului lor, efectuează perfect toată munca responsabilă care le este atribuită", a asigurat Grossi. "Am reuşit să discut mult cu angajaţii, cu oameni din Enerhodar. Ce le-am spus? Că eu plec, dar AIEA rămâne la staţie", a adăugat Rafael Grossi.(Agenţi

Știrea inițială:

Preşedintele ucrainean, Volodimir Zelenski, susține că Rusia încearcă să transforme vizita misiunii Agenţiei Internaţionale pentru Energie Atomică (AIEA) la Centrala Nucleară Zaporijie într-o excursie fără rezultate, transmite RADOR. El a făcut aceste declarații într-un discurs video difuzat joi seară.

În plus, Zelenski a afirmat că ocupanţii ruşi au depus eforturi şi pentru a înşela delegaţia AIEA, inclusiv prin intimidarea locuitorilor din Enerhodar, oraşul care găzduieşte centrala nucleară controlată de trupele de ocupaţie. Pe de altă parte, liderul ucrainean a salutat vizita misiunii AIEA la centrala din Enerhodar, care a avut loc în pofida tuturor provocărilor ocupanţilor ruşi şi a bombardării oraşului şi a teritoriului centralei.

"Ucraina a făcut tot posibilul pentru a se asigura că această misiune are loc. Dar este grav că ocupanţii încearcă să transforme această misiune a AIEA - cu adevărat necesară - într-o excursie inutilă la staţie. Cred că acest lucru va putea fi evitat", a declarat preşedintele ucrainean.

Zelenski cere concluzii obiective

Zelenski a mai menţionat că delegaţia AIEA are ocazia să tragă concluzii obiective cu privire la riscurile care au apărut din cauza ocupanţilor la Centrala Nucleară Zaporijie

"Este important să existe voinţa de a trage concluzii obiective - bombardarea constantă, prezenţa armatei şi a armelor ruseşti în staţie, umilirea personalului ucrainean şi încercările de a plasa staţia sub controlul reprezentanţilor Rosatom, care sunt incapabili de a avea o atitudine responsabilă faţă de un astfel de obiectiv. Acesta este motivul ameninţărilor", a mai spus Volodimir Zelenski.

Liderul de la Kiev a adăugat că Ucraina are dovezi că Rusia a recurs la multe lucruri cinice pentru a înşela misiunea AIEA, inclusiv prin intimidarea locuitorilor din Enerhodar.

"Invadatorii i-au obligat pe oameni să îi mintă pe reprezentanţii AIEA, să transmită nişte hârtii, să semneze ceva, să spună ceva..." - a mai remarcat preşedintele. Zelenski a mai declarat că, în timpul unei întâlniri cu directorul general al AIEA, a convenit ca misiunea să fie însoţită în mod obligatoriu de jurnalişti independenţi ucraineni şi internaţionali. Totuşi, acest lucru nu s-a întâmplat, în pofida promisiunilor. "Din păcate, ocupanţii nu au lăsat jurnaliştii să intre, ci au organizat o întâlnire în masă a propriilor propagandişti. Din păcate, reprezentanţii AIEA nu i-au protejat pe reprezentanţii presei independente", a subliniat Zelenski.

Când va deveni centrala nucleară Zaporojie sigură

Volodimir Zelenski şi-a exprimat speranţa că misiunea AIEA va trage, totuşi, concluzii obiective din ceea ce se întâmplă la Centrala Nucleară Zaporijie. "Principalul lucru care trebuie să se întâmple este demilitarizarea teritoriului staţiei. Acesta este scopul eforturilor ucrainene şi internaţionale. Şi este grav faptul că nu am auzit încă (astfel de, n.r.) apeluri din partea AIEA, deşi am vorbit despre acest lucru cu domnul Rafael Grossi (directorul AIEA, n.r.), la întâlnirea noastră de la Kiev. Acesta a fost un punct cheie - cheie! - al securităţii înţelegerilor noastre: demilitarizarea şi controlul deplin din partea specialiştilor nucleari", a spus președintele ucrainean.

Preşedintele a adăugat că nentrala Nucleară Zaporijie va putea reveni la o funcţionare complet sigură, aşa cum era când se afla sub controlul Ucrainei, doar după retragerea trupelor ruse şi după ce ocupanţii vor înceta provocările şi bombardarea Enerhodarului şi a zonelor învecinate.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?
pixel