Data publicării:

Viticultorii francezi, apel către parlamentari pentru reducerea fiscalității. Viile devin un ”cadou otrăvit” pentru urmași

Autor: Sonia Baciu | Categorie: Stiri
WhatsApp
FOTO: Freepik @jcstudio
FOTO: Freepik @jcstudio

Reprezentanții viticultorilor francezi fac presiune asupra parlamentarilor pentru reducerea taxelor pe moșteniri, taxe care sunt uriașe.

Citește și: Sectorul Champagne din Franța, mobilizare pentru a-și proteja reputația. Cât se câștigă ca zilier în viticultură

Transferul viilor de la o generație la alta este împiedicat din cauza fiscalității franceze tot mai împovărătoare, au afirmat marți reprezentanții viticultorilor francezi, care fac presiuni asupra parlamentarilor să reducă taxele pe moșteniri, transmite AFP, citat de Agerpres.

”Suntem pe cale să ne pierdem bijuteriile”, pe care doar investitorii financiari sau marile grupuri au mijloacele necesare pentru a le prelua, a afirmat într-o conferință de presă Jérome Bauer, președintele Confederației naționale a denumirilor de origine controlată.

Viile devin un ”cadou otrăvit” pentru copii viticultorilor care ”se vor îndatora pentru 40 de ani” pentru a achita cheltuielile cu succesiunea și nu vor putea investi, a adăugat Jérome Bauer, cu prilejul dezbaterilor parlamentare cu privire la bugetul pe 2025.

”Nu vom mai fi proprietarul terenurilor noastre pentru că nu vom mai putea face față cheltuielilor”, a subliniat și Thiébault Huber, viticultor în regiunea Bourgogne, unde un grup de lux tocmai a achiziționat 1,3 hectare de vie pentru 15,5 milioane de euro.

La fel ca și principalul sindicat agricol francez, FNSEA, aceste organizații cer o extindere și pentru terenurile agricole a unui dispozitiv care permite o diminuare puternică a fiscalității în cazul transmiterii firmelor de familie. În schimbul unei fiscalității relaxate, cei care vor prelua viile se angajează să nu vândă parcelele timp de cel puțin 15 ani.

150.000 de euro, taxele pentru un hectar de vie

În prezent, în regiunea Champagne, un hectar de vie se vinde pentru aproximativ un milion de euro. Pentru a-i succeda părintelui, un copil trebuie să plătească statului suma de 150.000 de euro, comparativ cu 50.000 de euro cât ar trebui să plătească prin măsura cerută de organizațiile de viticultori, cum a explicat sindicatul general al viticultorilor (SGV) din Champagne.

”Ceea ce vrem noi este să putem să transmitem copiilor noștri, să îi instalăm pe tineri, să continuăm o istorie”, a pledat Maxime Toubart de la SGV Champagne, care a făcut un apel din inimă către parlamentari, chiar dacă a recunoscut că nu a fost făcută încă un studiu de impact cu privire la relaxarea fiscală solicitată de viticultori.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
pixel