Data publicării:
Vitamina D și legătura cu tiroida. Dr. Ruxandra Dobrescu, despre deficitul de ”vitamina soarelui”: Implicată și în multe alte funcții
Ruxandra Dobrescu, medic primar endocrinolog, a vorbit despre vitamina D și importanța acesteia pentru sănătate.
Ruxandra Dobrescu, medic primar endocrinolog, a vorbit despre legătura dintre vitamina D, cunoscută și ca ”vitamina soarelui”, și tiroidă, dar și importanța pe care o are această vitamină pentru întreaga stare de sănătate.
”Știm că vitamina D este esențială pentru metabolismul calciului și pentru sănătatea oaselor, dar deja din ce în ce mai multe studii arată că vitamina D este implicată și în multe alte funcții celulare extra-scheletale. Adică este importantă pentru o activitate corectă a sistemului imun, cardiovascular și posibil în prevenția cancerului”, a scris medicul Ruxandra Dobrescu pe pagina sa de Facebook.
Nivelul scăzut al vitaminei D, riscuri
Recomandările generale din ghidurile internaționale privind cantitatea de vitamina D necesară pe zi (exprimată în unități internaționale), la persoanele sănătoase, sunt următoarele:
- Copiii cu vârste cuprinse între 0 și 12 luni - 400 UI/zi
- Persoanele cu vârste cuprinse între 1 și 70 de ani, femei gravide și lăuze - 600 UI/zi
- Persoanele peste 71 de ani - 800 UI/zi.
”Din punct de vedere al tiroidei, un nivel scăzut al vitaminei D se asociază cu:
- un risc mai mare de tiroidită autoimună
- un nivel mai mare al anticorpilor ATPO și anti-tireoglobulină
- un risc mai mare de hipotiroidism”, a mai scris medicul.
Astfel, dacă vrem să vedem cum stăm cu nivelul de vitamina D, potrivit endocrinologului, este indicat să măsurăm nivelul în sânge de 25OH vitamina D.
”Care este nivelul optim de vitamina D pentru sănătatea oaselor și pentru toate efectele benefice extra-scheletale de care vorbeam?
Asta nu este încă foarte clar… Experții recomandă un nivel de 25OH vitamina D de peste 20 ng/ml (unii spun că peste 30 ng/ml ar fi optim). Risc de toxicitate prin vitamina D (adică prea multă) apare probabil la nivel de peste 100 ng/ml.
Puține alimente conțin în mod natural vitamina D, așa că o sursă importantă o reprezintă sinteza la nivelul pielii sub influența razelor ultraviolete din lumina soarelui, de aici și denumirea de vitamina soarelui.
Toamna și iarna este evident că facem puțină vitamina D în piele (spre deloc!) pentru că nu ajunge să ne vadă soarele! Și așa devin importante suplimentele”, a mai scris medicul.
În ceea ce privește suplimentarea cu vitamina D, endocrinologul a afirmat că dozarea acesteia depinde de ”situația medicală exactă a fiecărui pacient” ”Întrebați medicul care vă îngrijește”, a concluzionat dr. Ruxandra Dobrescu.
Unde se găsește vitamina D în alimente
De obicei, alimentația variată și echilibrată reprezinta cel mai bun mod de a asimila vitaminele și mineralele, dar acest lucru nu este valabil și în cazul vitamine D. Însă există o serie de alimente care conțin mai mult de 100 UI/ porție.
Aceste alimente sunt: cod, somon. ton, sardine, ficat, carne de vită, lapte și iaurt, cereale fortificate, portocale, anumite tipuri de ciuperci, gălbenuș de ou.
Citește și: Mineralul esențial pentru viață. Dr. Ruxandra Dobrescu: Aveți grijă ca în analizele uzuale să fie și calciul
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News