Vitali Klitschko, primarul Kievului: Nu îl putem lăsa pe Vladimir Putin să ne fure Crăciunul
Autor: Florin Răvdan | Publicat pe: 29 noi 2022, 17:15
WhatsApp
Fotografie de la Nextvoyage, Pexels
Fotografie de la Nextvoyage, Pexels
Vitali Klitscko, primarul oraşului Kiev, a anunţat că şi anul acesta capitala Ucrainei va fi împodobită pentru sărbătorile de iarnă, în ciuda războiului cu Rusia. 

Sistemul energetic din Ucraina funcţiona la doar 30% din capacitate marţi dimineaţă, transmite compania energetică de stat a Ucrainei, conform CNN

Cu toate astea, primarul din Kiev, Vitali Klitschko, spune că oraşul va fi împânzit de brazi de Crăciun împodobiţi. 

"Nu îi putem permite lui Vladimir Putin să ne fure Crăciunul", a transmis primarul, conform sursei citate. Se pare, însă, că din brazi vor lipsi instalaţiile luminoase, din cauza problemelor cu energia electrică, cauzate de bombardarea de către ruşi a infrastructurii energetice a Ucrainei. 

Mesajul lui Klitschko a fost întărit de Olena Zelenska, prima doamnă a Ucrainei. "Sperăm ca apropierea sărbătorilor de iarnă să nu vă facă să uitaţi despre tragedia prin care trecem şi să nu vă obişnuiţi cu ideea că noi suferim", a transmis aceasta într-un interviu acordat BBC. 

Zelenski, în Financial Times: Câmpul de luptă este calea când nu există diplomaţie. Dacă nu ne luăm toate teritoriile înapoi, războiul e doar îngheţat, nu terminat

Volodimir Zelenski, preşedintele Ucrainei, spune că scopul Ucrainei este recuperarea tuturor teritoriilor ocupate de Rusia, dar şi că, în caz contrar, războiul ar fi doar îngheţat, nicidecum încheiat. 

Într-un interviu pentru Financial Times, Zelenski spune că noua strategie a Rusiei, prin care distruge infrastructura energetică a ţării şi o aruncă în întuneric, nu va slăbi dorinţa de a elibera toate pământurile ocupate de invadatori. Acesta a descris conflictul drept "un război al rezilienţei, al voinţei". În plus, mai spune Zelenski, nu ar putea exista o pace de durată dacă Rusia nu se retrage din toate teritoriile ocupate. 

"Trebuie să recuperăm toate teritoriile. Pentru că eu cred că câmpul de luptă este calea atunci când nu există diplomaţie. Dacă nu ne putem recupera toate teritoriile, războiul va fi pur şi simplu îngheţat. Va fi doar o chestiune de timp până când o vom lua de la capăt", a explicat Zelenski. 

Săptămâna trecută, Rusia a lansat 70 de rachete spre infrastructura energetică a Ucrainei, lăsând peste 80% din ţară fără curent electric şi fără apă. Toate cele 15 reactoare nucleare ale Ucrainei au fost oprite în urma acestui atac. Zelenski spune că un astfel de atac este inimaginabil în lumea modernă. 

"A fost genul de incident care nu s-a mai întâmplat de foarte mulţi ani, poate 80, 90 de ani. Vorbim de o ţară din Europa care a rămas aproape complet fără lumină. Cu toate astea, am ripostat superb. Muncitorii din energie, ministrul urgenţelor de stat, deminatorii, toată lumea a lucrat pentru a reporni curentul electric şi cât se poate din apa curentă. Este un război al rezilienţei, e despre cine rezistă mai mult", a mai punctat Volodimir Zelenski. 

Tensiuni între Zelenski și Klitschko. Primarul Kievului respinge criticile președintelui: Nu vreau să mă implic în bătălii politice! Am lucruri de făcut în oraș

Primarul Kievului, fostul pugilist profesionist Vitali Klitschko, a răspuns duminică la criticile președintelui Ucrainei cu privire la măsurile de ajutor pentru locuitorii capitalei astfel încât aceștia să reziste întreruperilor de curent. Primarul a calificat disputa drept un „nonsens” pe fondul campaniei militare a Rusiei. CITEŞTE MAI MULTE AICI

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?