Visul lui Orban: De acum poate da 25 de OUG pe noapte
Data actualizării:
Data publicării:
Autor: Florin Răvdan
WhatsApp
FOTO AGERPRES
FOTO AGERPRES
Transparenţa decizională, dar şi dialogul social în adoptarea legilor au fost suspendate pe durata stării de urgenţă în România. 

Prevederea este inclusă în OUG 34/2020. "Pe perioada stării de asediu sau a stării de urgență, normele legale referitoare la transparența decizională și dialogul social nu se aplică în cazul proiectelor de acte normative prin care se stabilesc măsuri aplicabile pe durata stării de asediu sau a stării de urgență ori care sunt o consecință a instituirii acestor stări", se arată în actul normativ. 

Astfel, cele 25 de ordonanţe date într-o noapte ar putea deveni realitate, ele nemaiavând nevoie de avizele consultative de la Consiliul Economic și Social, scrie fanatik.ro. 

Neîncrederea în autorităţi, alimentată

"Înțelegem importanța adoptării rapide a unor măsuri excepționale, dar lipsa transparenței va contribui la scăderea încrederii societății în lege. Încrederea este importantă pentru că asigură respectarea voluntară a legii cu consecințe pozitive pentru depășirea stării de urgență și păstrarea unor relații de cooperare între stat şi societate", se arată într-un comunicat al Confederației Patronale Concordia. 

UE, măsură diametral opusă 

"În timp ce România alege calea renunțării la dialog, Uniunea Europeană implică partenerii sociali (implicit și Concordia prin afilierea la BusinessEurope) în elaborarea planului de acțiune pentru diminuarea efectelor COVID19 în economie și societate", susține organizația patronală.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?
pixel