Data actualizării:
Data publicării:

Viscolul a făcut prăpăd în țară. Alina Șerban, ANM: Se depune un nou strat de zăpadă. Va fi destul de periculos în noaptea care urmează

Autor: Doinița Manic | Categorie: Stiri
WhatsApp
Foto: Pixabay
Foto: Pixabay

Află în articol cum va fi vremea în zilele următoare.

Viscolul a făcut prăpăd în România. La munte, mașinile turiștilor au fost îngropate în zăpadă, iar instalațiile de transport pe cablu din Poiana Brașov au fost oprite pentru câteva ore.

În sudul țării, viscolul i-a luat pe nepregătite pe turiștii cazați în stațiunea montană Rânca. Potrivit Antena 3 CNN, mulți s-au trezit cu mașinile prinse sub zăpadă, iar vântul puternic a făcut ca munca lor de a le scoate din nămeți să fie în zadar. Și în Gorj vântul a bătut cu peste 120 de km/h, iar în nordul țării a nins abundent și s-a depus un strat consistent de zăpadă pe DN18, în Pasul Gutâi, care leagă Baia Mare de Sighetul Marmației. Utilajele de deszăpezire intervin fără încetare pentru ca drumurile să poate fi accesibile.

Cum va fi vremea în următoarele zile

Pentru sfârșitul săptămânii, meteorologii anunță că temperaturile maxime vor fi cuprinse între -2 și 7 grade Celsius, iar cele minime vor fi sub pragul înghețului, inclusiv în București. Alina Șerban, meteorolog ANM, a venit cu ultimele date despre vreme.

"Este vreme rea într-adevăr, în zonele montane, acolo unde vântul prezintă intensificări cu rafale mai mari pe creste, la altitudini de peste 1.700 de metri rafale de 90-110-120 km/h.

Mai mult decât atât, tot în zonele montane ninge și va ninge pe tot parcursul zilei, astfel încât va fi viscol, vizibilitate mult redusă și, evident, se va depune un nou strat de zăpadă, pentru că în zonele montane, la altitudini mai mari încă avem un strat de zăpadă destul de consistent. 

De altfel, pe parcursul zilei de astăzi, intensificări ale vântului vom avea și în partea de sud-vest și de centru a teritoriului, în Oltenia, în sudul Banatului, în mare parte din Transilvania, în nord-vestul Munteniei, unde vor fi viteze în general de 55-65 km/h, iar în Transilvania vântul se va asocia din când în când și cu ninsoarea. Așa că și în Transilvania, mai ales în jumătatea acesteia, vom avea episoade cu viscol, evident nu la aceeași intensitate ca în zona montană.

În condiții în care temperaturile au mai scăzut față de zilele anterioare, astăzi vom avea valori termice de la -2 spre 0 grade în depresiuni, 1-2 grade prin nordul Moldovei până la cel mult 5-6 grade şi mai mari decât atât în zona Olteniei, dar nu se vor resimți, pentru că acolo vântul va fi destul de intens. Vorbim de valori de 9-10 grade, dar nu resimțite. 

Alina Șerban, ANM: Pentru zona montană va fi destul de periculos și în noaptea care urmează

Vântul va continua să prezinte intensificări și pe parcursul nopții care urmează, tot în zonele montane, viteze mai mari vor fi în Carpații Meridionali și în Carpații de curbură, dar în scădere față de astăzi, adică ne așteptăm la rafale de cel mult 80-90, poate chiar 100 km/h din când în când.

Ninsorile vor slăbi în intensitate și se vor reduce ca arie, astfel încât acestea vor fi mai slabe cantitativ, dar în continuare se vor asocia cu vântul. Deci pentru zona montană va fi destul de periculos și în noaptea care urmează. 

Pentru intervalul următor, sub aspect termic se mai răcește puțin. Mâine vorbim de maxime de la -2 spre 0 grade în depresiuni și prin nordul Moldovei, la cel mult 5-7 grade în partea de sud a teritoriului. 

Acest tablou termic se va menține cumva sau poate ușor mai scăzut la începutul săptămânii viitoare, iar minimele vor fi și ele în scădere, vor deveni negative în toată țara, iar duminică spre luni şi luni spre marți, foarte probabil să vorbim de ger", a spus Alina Șerban, meteorolog ANM.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
pixel