Data actualizării:
Data publicării:

Cum se ia hepatita Delta. Asociere surprinzătoare cu hepatita B. Dr. Ciprian Brisc: Aceste cazuri sunt descoperite frecvent. Sistemul trebuie să asigure un screening populațional

Autor: Sonia Baciu | Categorie: Sanatate
WhatsApp
FOTO: Freepik @Burdun
FOTO: Freepik @Burdun
Dr. Ciprian Brisc, medic gastroenterologie, a vorbit, în cadrul unei sesiuni de interviuri, despre importanța screeningului populațional în vederea descoperirii tipurilor de hepatite, dar și despre legătura majoră dintre virusul hepatitei Delta și cel al hepatitei B.

Dr. Ciprian Brisc, medic gastroenterologie, a vorbit despre Hepatita Delta, despre legătura pe care o are cu Hepatita B, dar și de ce este important să fim atenți când mergem la cabinetele stomatologice sau la saloanele de tatuaje ori de piercing.

”Virusul Hepatitei Delta este una dintre cauzele cancerului hepatic. Cauzele sunt multiple, dar ceea ce atrage atenția la virusul D - Delta - este faptul că hepatocarciromul, ciroza, și toate complicațiile cirozei apar mult mai rapid decât la  celelalte hepatite”, a afirmat dr. Ciprian Brisc, medic gastroenterologie, în cadrul sesiunii de interviuri ”Hepatita Delta - diagnostic, tratament și perspective. Expertiza medicilor despre această afecțiune” organizată de DC News, DC News TV și DC Medical.

Întrebat de către jurnalistul Val Vâlcu dacă această formă de boală este una mai puțin cunoscută, ”mai ales de marele public, care nu este avertizat”, medicul Brisc a spus că ”această boală este studiată de multă vreme. Există studii care au încercat să caute tratament specific, dar nu s-a reușit. Se pare că acum va exista și îl așteptăm cu multă încredere”, subliniind că ”multă lume întreabă de ce există și Hepatita Delta, cum de este Hepatita E”.

Scurta istorie a hepatitelor

Potrivit medicului gastroenterolog, ”istoria scurtă a hepatitelor este cam așa... Hepatita A se cunoaște de multă vreme, este hepatita care se transmite pe cale orală, prin mâncare. Apoi, au apărut hepatitele care se transferă prin ser, iar aici se include Hepatita B, C și D. Dar descoperirea lor s-a întâmplat oarecum pe parcurs.

Prima dată. s-a știut de Hepatita B și apoi, o gamă mare de hepatite la care se spunea non-A, non-B, adică nu e nici A, nu e nici B. Și din această grupă de hepatite au început să apară și denumirile adevăratelor hepatite: Hepatita C, Hepatita D, Hepatita E - cam aceasta este scurta istorie - și, pe parcurs, tratamentele încep să apară din ce în ce mai specific”, a explicat medicul gastroenterolog.

Hepatitele, cum se transmit și cum putem preveni apariția acestora

”Dacă vorbim specific despre Hepatita D, această boală se transmite prin secrețiile corpului, prin ser, nu se transmite pe cale orală. Nu se poate lua Hepatita Delta consumând un anumit aliment care conține virusul respectiv, ci se poate luat doar prin ser, prin tot felul de secreții.

FOTO: Freepik @fxquadro

Ce înseamnă asta? Înseamnă că se poate lua la stomatolog, când sunt intervenții stomatologice laborioase - sigur, tot instrumentarul trebuie să fie cât se poate de bine sterilizat -, se poate lua la pierceing, se poate lua prin tatuaje, se poate lua  pe cale sexuală sau se poate lua de la mamă la făt.

Acestea sunt căile unde trebuie să avem grijă, pentru că, dacă ne expunem la tatuaje sau piercinguri inutile, s-ar putea să avem un ghinion”, a mai spus dr. Ciprian Brisc.

"Hepatita Delta se transmite și se dezvoltă doar împreună cu Hepatita B"

În ceea ce privește frecvența cazurilor de Hepatită Delta, medicul susține că acestea nu sunt descoperite frecvent ”și aici, este o problemă care ține și de sistem, și de medici. Sistemul trebuie să asigure un screening populațional care să scoată la iveală toate formele de hepatită - D, B sau C - care sunt într-un stadiu cronic. Hepatita Delta se transmite și se dezvoltă doar împreună cu Hepatita B. Aceasta conexiune între cele două hepatite face ca atașarea virusului Delta de virusul B, la un pacient, să grăbească foarte mult evoluția bolii.

Prima parte este partea de sistem, care ar trebui să asigure un screening populațional cât mai amplu atât pentru Hepatita B, cât și pentru Hepatita Delta. Partea medicală, care ține strict de noi, de medici, este să urmărim, la fiecare pacient pe care îl știm cu Hepatită B, dacă nu a apărut Hepatita Delta, asociată sau suprapusă”, a mai explicat medicul.

Citește și: Drama românilor cu hepatită. Marinela Debu arată de ce trebuie să-i anunți pe oamenii cu care ai locuit că ai această boală, deși nu mai stați împreună de câțiva ani / video

Mai multe în video:

Youtube video image

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
pixel