Urmărește emisiunea live
Data publicării:

Virus LETAL, descoperit pentru prima dată în vestul Africii. Oficial OMS: Trebuie să-l oprim imediat!

Autor: Doinița Manic | Categorie: Sanatate
WhatsApp
Virus LETAL, descoperit pentru prima dată în vestul Africii / Foto: Pixabay
Virus LETAL, descoperit pentru prima dată în vestul Africii / Foto: Pixabay

Un virus letal a fost descoperit pentru prima dată în vestul Africii.

Autoritățile sanitare din Guineea au confirmat un deces din cauza virusului Marburg, o febră hemoragică extrem de infecțioasă similară cu Ebola, a anunțat Organizația Mondială a Sănătății, potrivit The Guardian.

Este prima dată când boala mortală a fost identificată în Africa de Vest. Au fost înregistrate 12 focare majore de Marburg începând cu anul 1967, cele mai multe în sudul și estul Africii.

Cazul din Guineea a fost identificat săptămâna trecută, la doar două luni după ce țara a fost declarată liberă de Ebola, epidemie care a ucis 12 persoane în prima parte a anului.

Pacientul a murit

Pacientul a solicitat mai întâi tratament la o clinică locală, înainte ca starea sa să se deterioreze rapid. În cele din urmă acesta a murit, a transmis OMS. Experții laboratorului național de febră hemoragică din Guineea și cei de la Institutul Pasteur din Senegal au confirmat ulterior că pacientul era infectat cu virusul Marburg.

„Potențialul de răspândire a virusului Marburg pe arii extinse, înseamnă că trebuie să-l oprim imediat.”, a declarat Matshidiso Moeti, directorul regional al OMS pentru Africa.

„Lucrăm cu autoritățile sanitare pentru a pune în aplicare un răspuns rapid care se bazează pe experiența și expertiza trecută a Guineei în gestionarea Ebola, care este transmisă în mod similar”, a spus Moeti.

 

Virusul Marburg, mortalitate de până la 88%

Atât cazul de infectare cu Marburg, cât și cazurile de Ebola din acest an, au fost detectate în districtul Gueckedou din Guineea, aproape de granița cu Liberia și Coasta de Fildeș. Primele cazuri de epidemie Ebola din 2014-2016, cea mai gravă din istorie, au fost, de asemenea, înregistrate în această regiune forestieră a sud-estului Guineei.

Rata de deces în cazul virusului Marburg a variat între 24% la 88% în epidemiile anterioare, în funcție de tulpina virusului și de modul în care au fost gestionate infectările, a transmis OMS, adăugând că transmiterea a avut loc prin contactul cu lichide și țesuturi corporale infectate. Focarele apar atunci când un animal infectat, cum ar fi o maimuță sau un liliac, transmite virusul unui om. Virusul se răspândește apoi de la om la om prin contactul cu fluidele corporale ale unei persoane infectate.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
pixel