Data actualizării:
Data publicării:

Viperele au năpădit un sat din România. Locuitorii fac apel pentru achiziționarea de seruri antiviperin / video+foto

Autor: Ioan-Radu Gava | Categorie: Stiri
WhatsApp
Foto: Unsplash
Foto: Unsplash

Un sat din vestul României este invadat la propriu de vipere. Mai multe reptile au fost surprinse prin curțile oamenilor.

Se întâmplă în satul Săldăbagiu de Munte, comuna Paleu, județul Bihor, unde mai multe exemplare de viperă au fost surprinse în ultima perioadă în gospodăriile oamenilor, potrivit Bihoreanul.

„Am filmat azi una în curtea casei, iar un vecin a mai găsit alta în livada de piersici. Și am auzit și de la alți oameni că s-au întâlnit cu vipere în grădini, ceea ce înseamnă că sunt mai multe în zona noastră”, a precizat un locuitor pentru Bihoreanul.

Bărbatul, care este și consilier local în comuna Paleu, a făcut un apel pentru dotarea localității cu seruri antiviperin, astfel încât să nu existe riscuri în cazul în care vreo persoană din localitate va fi mușcată de șerpi.

Deși în general, majoritatea viperelor preferă zonele stâncoase cu vegetație joasă, ele pot să-și facă simțită prezența și pe pajiștile însorite, mai ales primăvara și toamna târziu.

În vestul României, cea mai întâlnită specie este vipera comună (Vipera berus), dar poate apărea și vipera cu corn (Vipera ammodytes), una dintre cele mai veninoase specii din Europa. Aceste vipere nu sunt agresive în mod obișnuit și atacă doar dacă se simt amenințate sau dacă sunt călcate din greșeală. Activitatea lor este mai intensă în zilele calde, când ies la soare pentru a-și regla temperatura corpului.

Specialiștii recomandă, atunci când întâlnim o viperă, să păstrăm distanța și să nu încercăm să o alungăm sau să o atingem, pentru că ea se va retrage singură atunci când va simți prezența umană. De asemenea, viperele sunt protejate prin lege în România, așa că nu trebuie omorâte.

Este bine ca atunci când mergem în drumeții să purtăm bocanci înalți și să călcăm zgomotos, pentru a le avertiza de prezența noastră.

În cazul în care o persoană este mușcată, trebuie să fie transportată imediat la cel mai apropiat spital, evitând mișcările bruște pentru a încetini răspândirea veninului. 

În România trăiesc trei specii de vipere, toate fiind veninoase, dar de obicei nu letale pentru oameni dacă sunt tratate corespunzător. Aceste specii sunt:

- Vipera comună (Vipera berus), care se găsește în Munții Carpați, Subcarpați și zonele colinare. Aceasta are o culoare variabilă – de la gri, brun, până la negru complet (forma melanistică) și are un desen dorsal în zig-zag. Este cea mai răspândită viperă din Europa.

- Vipera cu corn (Vipera ammodytes), care se găsește în sud-vestul României (Banat, Mehedinți, sudul Munteniei), mai ales în zone calcaroase, uscate. Vipera ammodytes are un „corn” caracteristic pe nas, zig-zag dorsal pronunțat. Este considerată cea mai veninoasă viperă din România, deși mușcăturile nu sunt frecvente.

- Vipera de stepă (Vipera ursinii) este foarte rară se se întâlnește în zone restrânse (ex: Câmpia Transilvaniei, Podișul Moldovei, Munții Rodnei – subspecia Vipera ursinii rakosiensis). Este mică, are un camuflaj excelent și e inofensivă în general față de oameni. Este specie strict protejată, aflată pe cale de dispariție.

Youtube video image

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
pixel