Offset. Cum pierde România miliarde de euro: "Este caz de pușcărie"
Data actualizării:
Data publicării:
Autor: Bogdan Bolojan
WhatsApp
România pierde miliarde de euro, din cauza unei ordonanțe de urgență dată în timpul guvernării tehnocrate.  

În cazul unor achiziții militare, România este obligată să aplice legea offset-ului, care prevede ca 80 % din bani să se reîntoarcă în țară sub diverse forme. Viorel Manole, directorul executiv al Asociației Patronale Patromil a explicat pentru DCNews cum a ajuns țara noastră să piardă miliarde de euro, printr-o ordonanță dată în anul 2015.

"Noi avem legea offset-ului care e adevărat, e veche e depășită, dar există. Este lege. Guvernul tehnocrat a venit la guvernare imediat după evenimentele de la Colectiv. La nici o lună de la venirea la putere, dintre multele probleme care erau de rezolvat, ei au scos o ordonanță de urgență, numărul 58/2015, care e adevărat, a fost motivată și era urgentă, în sensul că noi trebuia să achiziționăm niște echipamente printr-o agenție NATO. Era normal în această situație să o exceptăm de la obligațiile de offset. Legea offset-ului spune că orice reprezintă o achiziție militară, trebuie să se facă cu offset. Domnii au scos această ordonanță de urgență în care au spus 'domne, pentru achiziția asta se exceptează de la offset', dar cineva a mai pus o virgulă. Astfel, s-a spus că în această situație se află și contractele guvern la guvern, ceea ce e de băgat în pușcărie. În mod normal, o ordonanță nu poate să suspende o lege. Legea offsetului e lege. Ordonanța nu suspendă. Dacă era o chestie serioasă, respectiva ordonanță intra în Parlament și era aprobată prin lege," a spus Viorel Manole. 

În aceste condiții, în cadrul achizițiilor militare se poate invoca ordonanța de urgență aprobată în 2015, iar astfel industria românească nu mai primește nimic. Este important de menționat că în cazul aplicării offset-ului, multe miliarde de euro, bani ce vor fi cheltuiți de România în viitorii ani pentru dotarea armatei, s-ar fi putut întoarce în industria de apărare din țară. 

"Iată că suntem la aproape doi ani în care nu a intrat în Parlament să fie aprobată ca lege. În momentul de față, această lege a offsetului nu se mai aplică la aproape nimic. Acești onorați domni au început să uzeze foarte mult de tehnica aceasta Guvern-Guvern  și având ordonanța 58/2015 nu mai trebuie să facă offset. Deci, efectiv industria românească nu mai primește nimic. Pagubele sunt extrem de mari. Noi am spus bun, în România nu există capabilitățile necesare pentru a se lua ce este necesar Ministerului Apărării, să se ia din străinătate, dar cu obligații de offset," a mai spus Viorel Manole. 

[citeste si]

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?
pixel