Data publicării:
Viorel Hrebenciuc, cercetat penal într-un dosar de corupție
Dosar de corupție la Consiliului Național al Audiovizualului (CNA). Procurorii DNA au demarat acțiunea penală pe numele Laurei Georgescu, Narcisei Iorga, lui Gheorghe Ștefan și Viorel Hrebenciuc, în dosarul Giga TV.
În completarea informațiilor anterioare transmise de procurorii anticorupție, Direcția Națională Anticorupție transmite, miercuri, că a fost pusă în mișcarea acțiunea penală față de următorii inculpați:
- Laura Georgescu, președinta CNA, pentru abuz în serviciiu și instigare la fals în înscrisuri sub semnătură privată;
- Viorel Hrebenciuc, la data faptei deputat și membru în Comitetul Executiv Naţional al unui parti, pentru folosire a influenţei ori a autorităţii în scopul obţinerii pentru sine sau pentru altul de bani, bunuri sau alte foloase necuvenite, de către o persoană ce deţine o funcţie de conducere într-un partid;
- Gheorghe Ștegan, la data faptei primar al municipiului Piatra Neamț, persoană care controlează postul de televiziune GIGA TV, acuzat de instigare la infracţiunea de folosire a influenţei ori autorităţii în scopul obţinerii pentru sine sau pentru altul de bani, bunuri sau alte foloase necuvenite, de către o persoană ce deţine o funcţie de conducere într-un partid,
- Narcisa Iorga, membru al CNA, acuzată de instigare la infracţiunea de folosire a influenţei ori autorităţii în scopul obţinerii pentru sine sau pentru altul de bani, bunuri sau alte foloase necuvenite, de către o persoană ce deţine o funcţie de conducere într-un partid.
Concret, Giga TV, post TV controlat de Gheorghe Ștefan, n-a mai emis 96 de ori și, la propunerea șefei CNA, Laura Georgescu, i-a fost retrasă licența audiovizuală. Ulterior, Narcisa Iorga, membru CNA, l-a îndrumat pe Gheorghe Ștefan să apreleze la cunoștințele din mediul politic pentru a influența votul pe care ceilalți membri CNA urmau să al dea cu privire la contestația pe care Gica TV urma s-o formuleze. Narcisa Iorga a precizat la ce oameni politici trebuie să meargă Gheorghe Ștefan. Printre oamenii politici nominalizați s-a numărat și fostul parlamentar Viorel Hrebenciuc, căruia Gheorghe Ștefan i-a cerut sprijin. Hrebenciuc "s-a implicat nemijlocit în realizarea de demersuri pentru a o determina pe inculpata Laura Georgescu ca instituţia pe care o conduce să revină asupra deciziei, folosindu-se de influenţa şi autoritatea pe care le deţinea, în calitatea sa de membru al structurilor de conducere din partidul din care face parte, respectiv membru al Comitetului Executiv Naţional, organul de conducere şi de decizie al partidului", scriu procurorii DNA. Postului TV i-a fost admisă contestația și i-a fost permisă funcționarea, chiar dacă-i fusese retrasă corect licența.
Iată ce acuzații i se mai aduc Laurei Georgescu de către procurorii DNA:
În perioada 2013 – 2014, în calitatea sa de președinte al C.N.A., inculpata Laura Georgescu a fost cea care a instigat, la întocmirea unor sesizări cu date nereale, în vederea înregistrării unor lucrări ce au intrat în analiza plenului C.N.A. și care au fost soluționate prin sancționarea a 11 posturi de televiziune.
În acest sens, în perioada respectivă, președinta C.N.A. Laura Georgescu a impus mai multor funcționari din cadrul instituției pe care o conduce, să întocmească sesizări ce conțin date nereale, iar ulterior a susținut respectivele sesizări false, prin demararea unor proceduri administrative care au avut ca finalitate sancționarea celor 11 posturi TV, unele dintre acestea fiind sancționate de mai multe ori.
În unele cazuri, sesizarea a fost redactată și înregistrată înainte ca emisiunea reclamată să fi avut loc.
În cazul unuia dintre posturile tv sancționate, la momentul analizării cererii de prelungire a licenței, în cursul anului 2014, contrar metodologiei de până la acel moment, la dosarul constituit pentru prelungirea licenței, din dispoziția inculpatei Laura Georgescu, au fost anexate mai multe sesizări false, anterioare acelui moment și care deja fuseseră soluționate prin sancționarea cu amendă, ceea ce a condus la o amânare a deciziei de prelungire pentru mai multe săptămâni. În tot acest timp, în spațiul mediatic s-a transmis că postul respectiv a rămas fără licență, ceea ce a afectat în mod direct activitatea acestuia.
Urmare a sancționării repetate și a neprelungirii licenței, în condițiile prezentate anterior, postului tv respectiv i-au scăzut încasările din publicitate cu peste 600.000 lei.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News