Violenţe israeliano-palestiniene: Raidurile asupra Gaza continuă. Contacte diplomatice între SUA, Qatar, Egipt şi Arabia Saudită
Data publicării:
Autor: Crişan Andreescu
WhatsApp
Incendiu după un atac aerian al aviației israeliene în Gaza
Incendiu după un atac aerian al aviației israeliene în Gaza
Armata israeliană a efectuat zeci de atacuri în Fâşia Gaza în noaptea de duminică spre luni, unde grupările armate au continuat să lanseze rachete asupra Israelului, informează AFP.

În câteva minute, forţele aeriene israeliene au efectuat zeci de atacuri, provocând întreruperi ale furnizării de energiei electrice. Într-un scurt comunicat, forţa aeriană israeliană a informat că 'avioanele de luptă' au lovit 'ţinte teroriste' în Gaza, după ce rachete dinspre Gaza au fost lansate asupra localităţilor israeliene Beersheba şi Ashkelon imediat după miezul nopţii, potrivit Reuters.

Nu există informaţii imediate despre eventuale victime în ambele tabere. Raidurile israeliene au ucis duminică 42 de palestinieni în Gaza, dintre care cel puţin opt copii şi doi medici, în cea mai sângeroasă zi a acestei săptămâni de violenţe în creştere.

În total, începând din 10 mai, au fost ucişi 197 de palestinieni, dintre care cel puţin 58 de copii, fiind rănite peste 1.200 de persoane. De partea israeliană au fost ucise zece persoane, dintre care un copil, fiind rănite 282 de persoane ca urmare a tirurilor efectuate de grupări armate palestiniene, inclusiv Hamas, dinspre Fâşia Gaza.

Reuniunea de urgenţă de duminică a Consiliului de Securitate al ONU nu a înregistrat niciun progres. Potrivit mai multor diplomaţi intervievaţi de AFP, Statele Unite, într-o poziţie considerată de neînţeles de mulţi dintre aliaţii săi, au continuat duminică să se opună unei declaraţii comune care să ducă la o încetare rapidă a ostilităţilor.

Pe de altă parte, şeful diplomaţiei americane Antony Blinken a avut discuţii telefonice cu omologii din Qatar, Egipt şi Arabia Saudită, state regionale cheie, pentru a încerca să oprească violenţele, informează Agerpres.

Împreună cu şeicul qatarez Mohammed bin Abdulrahman Al-Thani, Blinken a discutat despre 'eforturile de restabilire a calmului în Israel, Cisiordania şi Gaza în lumina tragicei pierderi de vieţi civile', potrivit Departamentului de Stat. Ministerul de externe al Qatarului a precizat într-un comunicat că cei doi oficiali au discutat despre 'recentele atacuri israeliene asupra credincioşilor la Moscheea Al Aqsa şi despre atacul asupra Fâşiei Gaza asediate', adăugând că Al-Thani a subliniat 'necesitatea unei acţiuni urgente a comunităţii internaţionale pentru a opri atacurile brutale israeliene repetate împotriva civililor din Gaza şi a binecuvântatei Moschei Al-Aqsa'.

În convorbirea cu omologul egiptean Sameh Shoukry, Antony Blinken 'a reiterat apelul către toate părţile de dezescaladare a tensiunilor şi de a se pune capăt violenţei care a luat viaţa civililor israelieni şi palestinieni, inclusiv a copiilor', conform unui alt comunicat al Departamentului de Stat al SUA.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?
pixel