Violențe în Insulele Solomon. Guvernul le cere oamenilor să rămână acasă
Data publicării:
Autor: Andreea Ditcov
WhatsApp
Facebook - Cyril Gare
Facebook - Cyril Gare
Populației Insulelor Solomon îi este recomandat să rămână acasă, în contextul violențelor care au loc în țară. 

Guvernul Insulelor Solomon a decretat un lockdown de noapte și a sfătuit toți funcționarii publici să rămână acasă, deoarece protestele violente au continuat pentru a treia zi, vineri, mulțimi adunându-se la reședința primului ministru, relatează CNN

Honiara, capitala Insulelor Solomon, a fost lovită de tulburări civile începând de miercuri, cu proteste, jafuri și incendii la magazinele și afacerile locale. Sfidând o interdicție anterioară de 36 de ore, mii de demonstranți au ieșit în stradă și cerând demisia prim-ministrului Manasseh Sogavare. Noul orar de restricții va începe de la ora 19 până a doua zi la 6 dimineața, zilnic, intrând în vigoare de vineri.

„În această perioadă, doar ofițerii autorizați au voie să se deplaseze în oraș”, se arată într-un comunicat al guvernului.

Protestele nu au putut fi oprite

Forțele de securitate nu au reușit să oprească protestele de la Honiara, care cer guvernului să respecte drepturile de autodeterminare ale poporului Malaita, să limiteze legăturile cu China și să reia proiectele de dezvoltare în provincia Malaita.

Un purtător de cuvânt al Forței Regale de Poliție a Insulelor Solomon (RSIPF) a declarat vineri pentru CNN, prin telefon, că mai multe camioane de pompieri au fost trimise la reședința lui Sogavare ca măsură de precauție și că protestatarii s-au mutat din cartierul Chinatown al orașului, unde violențele fusese concentrate anterior.

Funcționarii publici, sfătuiți să rămână acasă

Vineri, guvernul central i-a sfătuit pe toți funcționarii publici să rămână acasă din cauza tulburărilor, cu excepția lucrătorilor esențiali, și a încurajat personalul să se asigure că au provizii de alimente „din cauza incertitudinii situației actuale”. Joi, un jurnalist local a declarat că incendiile ar fi aprinse în Chinatown, iar poliția a pierdut controlul în estul Honiarei.

Australia a trimis trupe de poliție și militare în națiunea insulară din Pacific pentru a ajuta la înăbușirea tulburărilor, după ce a primit o cerere oficială din partea guvernului în baza unui acord bilateral de securitate pentru asistență și pentru a sprijini RSIPF.

Jone Tuiipelehaki, un consultant pentru dezvoltare în Honiara, a declarat că Chinatown a văzut unele dintre cele mai grave violențe.

„Chiar și în perioada de izolare, am văzut oameni jefuind și spargând centrele comerciale din partea de est a Honiarei, dar și în special în Chinatown, (care) a primit toată furia protestatarilor violenți pentru că au incendiat multe magazine din acea zonă”, a spus el.

Tuiipelehaki a mai declarat că este dificil de interpretat dacă oamenii jefuiesc pentru că au văzut o oportunitate sau dacă acțiunile lor fac parte dintr-un protest autentic.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?
pixel