Violența în familie a crescut în România. Polițist, cutremurat de mesajele către victime: ”Mai rău de atât nu se poate” FOTO/VIDEO
Data actualizării:
Data publicării:
Autor: Roxana Neagu
WhatsApp
Violența în familie nu este doar fizică. Din păcate, României nu doar că nu-i este străină, dar și crește. Din conștientizare? Din cauza alcoolului? A drogurilor? Jurnalista Laura Duță a fost marcată de această informație în emisiunea ”Culisele Justiției”. ”Nu înțeleg de ce” a insistat ea. Marcante au fost și mesajele celor mulți care cunosc persoane victime. 

”Din păcate, mai avem violență în familie cum aveam odată și chiar aș putea da câteva repere. (...) Numărul este în creștere, cel puțin la nivel național, numărul faptelor penale care constituie violență domestică a crescut cu 4,8% în anul anterior. Poate oamenii nu știu sau poate numărul a crescut pentru că oamenii au început să înțeleagă formele violenței domestice. Să știți că nu îmbracă doar forma violenței fizice: poate să fie violență psihică, informatică, financiară. Sunt multe forme ale violenței domestice. Îmi place să cred că acesta este motivul pentru care a crescut numărul de fapte raportate” a spus subcomisarul de poliție Mihai-Mădălin Mincu, șef Serviciu de Analiză și Prevenire a Criminalității, în cadrul emisiunii ”Culisele Justiției” cu Laura Duță. 

Jurnalista a insistat, marcată de informație: ”Nu înțeleg de ce să crească violența în familie când eu speram că prin schimbarea mentalității, a societății, să se mai reducă, nu să mai crească. Poate drogurile? Alcoolul?”. ”Alcoolul a fost întotdeauna, dar probabil că și drogurile au un aport semnificativ” a spus subcomisar Mincu. ”Este trist ce aud” a remarcat Laura Duță. 

Subcomisarul Mihai Mincu a vorbit despre o activitate preventivă desfășurată într-un mall din Capitală, unde ”pe un panou cu o coală albă, am rugat, în special femeile, să lase un mesaj pentru o victimă a violenței domestice pe care o cunoaște”.

”Sunt mesaje care pe mine m-au cutremurat, deși am fost acolo. Stând, citind, analizând fiecare mesaj, îți dai seama că fenomenul este răspândit și oamenii conștientizează” a continuat șeful Serviciului de Analiză și Prevenire a Criminalității. 

Subcomisarul a vorbit despre ordinul de protecție provizoriu și monitorizarea electronică. Însă, de multe ori, victimele violenței în familie refuză montarea brățării electronice, pentru că atât victima, cât și autorul trebuie să o aibă montată. Când cei doi se apropie la o distanță minimă, se declanșează alarma. 

Conform reprezentantului, tocmai s-a schimbat legislația cu privire la violența în familie, urmând să intre în vigoare noi prevederi.

Vezi mai multe informații în emisiune:  

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?
pixel