Vinerea Mare: Tradiții și obiceiuri în Vinerea Patimilor lui Iisus Hristos
În Vinerea Mare a fost răstignit Isus Hristos.
Ceremonia principală din aceasta zi este scoaterea Sfântului Epitaf din altar şi aşezarea lui pe o masă în mijlocul bisericii. Credinţa spune că trebuie să mergem la biserica pentru a participa la slujba de scoatere a aerului, dar şi pentru a trece, simbolic, pe sub acesta.
În tradiţia populară sunt interzise mâncărurile la cuptor, iar dimineaţa, chiar înainte de răsăritul soarelui, se zice că e bine să alergăm desculţi prin roua sau ape curgătoare pentru a fi sănătoşi tot anul. Unii credincioși țin post negru în această zi, potrivit Ziarul Unirea.
Tot în ziua dinaintea Vinerii Mari, credincioşii şi-au adus aminte şi de cei trecuţi în nefiinţa. Când se întorc de la biserica aprind focul în curte şi se bate toaca.
În această zi este interzis ă vopsirea ouălor. Gospodinele sunt sfătuite să vopsească ouăle fie în Joia Mare, fie sâmbăta, înaintea Paştelui, în niciun caz în Vinerea Mare. În această zi, nu ar trebui să se facă nimic. De asemenea, este bine ca ouăle să fie vopsite în roșu deoarece aceasta culoare este sângele Mântuitorului.
În unele zone ale țării oamenii obișnuiesc să împartă căni pe care le dau peste mormânt celui care le primeşte. În popor se mai spune că este bine să se aprindă o lumânare la mormânt sau în curtea casei pentru că, în ultima zi de pomenire a morţilor din Postul Mare, cei plecaţi se întorc acasă.
Sărbători religioase, vineri 14 Aprilie 2023
Ortodoxe
Sfânta şi Marea Vineri; Sf. Ier. Pahomie de la Gledin, episcopul Romanului (Slujba lui se va săvârşi marţi, a treia zi de Paşti); Sf. Ier. Martin Mărturisitorul, episcopul Romei; Sf. Mc. Tomaida
Greco-catolice
Sfânta şi Marea Vineri. Sf. ap. Aristarh, Pud şi Trofim, din cei 70. Orele Împărăteşti; Prohodul Domnului
Romano-catolice
Ss. Tiburţiu, Valerian şi Maxim, m.; Liduina, fc.; Fer. Isabela, fc. m.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News