Vine iarna, dar nu în toată țara. Elena Mateescu (ANM) a spus cum va fi vremea în următoarele zile
Data publicării:
Autor: Ioan-Radu Gava
WhatsApp
Foto cu caracter ilustrativ: Unsplash
Foto cu caracter ilustrativ: Unsplash
Elena Mateescu, directorul general al ANM, a spus cum va fi vremea în zilele următoare.

Elena Mateescu, directorul general al Administrației Naționale de Meteorologie, a vorbit, la Antena 3 CNN, la emisiunea Decisiv, modelată de Cătălina Porumbel, despre cum va fi vremea în zilele următoare:

„În zona Carpaților Orientali și a Munților Apuseni va intra în vigoare, de mâine dimineață de la ora 02:00, până mâine la ora 14:00, o atenționare meteorologică de cod galben ce vizează intensificări de vânt cu viteze la rafală de 60-80 km/h, iar în zona înaltă, la peste 1.700 de metri, rafalele pot depăși 100-120 de km/h și va fi viscol.

De asemenea, de mâine de la ora 14:00 și până vineri la ora 12:00, în zona de munte vântul va prezenta intensificări  cu viteze de 70-90 km/h și probabil va ninge viscolit“, a spus Elena Mateescu.

Cum va fi vremea în zonele mai joase

Iarna își face simțită prezența în regiunile intracarpatice, dar încă nu se manifestă și în Oltenia, Muntenia și Dobrogea. Elena Mateescu spune că temperaturile vor continua să fie ridicate în sud cel puțin până pe 10 ianuarie 2023:

„Local, în Transilvania, viteza vântului va ajunge la 55-70 km/h iar în restul țării vor fi de 45-55 km/h. De vineri vom observa o scădere considerabilă a valorilor de temperaturi în special în nordul, centrul, nord-estul și zona montană a țării, pentru că în aceste zone, mai ales în nordul Moldovei, Maramureș și izolat în Transilvania maximele vor fi de 3-4 grade, în timp ce în sudul Munteniei, Olteniei și Dobrogei vor fi de 12-14 grade, valori considerate în continuare peste normalul datei din calendar.

Este un episod de iarnă specific pentru zona montană înaltă, acolo unde intensificările de vânt, asociate cu precipitațiile sub formă e ninsoare, determină producerea fenomenului de viscol.

În zonele mai joase de relief, deocamdată discutăm de precipitații predominant sub formă de ploaie pentru că, mai ales în regiunile extracarpatice, temperaturile caracterizează o vreme mai caldă, cu maxime de 3 până la 11 grade și acest lucru va dura cel puțin până la finele primei decade din această lună“, a conchis Elena Mateescu.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?
pixel