Vin ninsorile, inclusiv în Capitală. Elena Mateescu, ANM: Cele mai coborâte valori vor fi de -10 grade
Data publicării:
Autor: Doinița Manic
WhatsApp
Vin ninsorile, inclusiv în Capitală. Elena Mateescu, ANM: Cele mai coborâte valori vor fi de -10 grade / Foto: Pixabay, de Jill Wellington
Vin ninsorile, inclusiv în Capitală. Elena Mateescu, ANM: Cele mai coborâte valori vor fi de -10 grade / Foto: Pixabay, de Jill Wellington
Elena Mateescu, directorul general al ANM, a spus cum va fi vremea în acest weekend cine se va bucura de zăpadă.

După o perioadă în care am avut temperaturi maxime neobișnuite pentru această perioadă a anului, vine în sfârșit și iarna. Vom avea și zăpadă în unele zone ale țării. Elena Mateescu, directorul general al ANM, a explicat cum va fi vremea în acest weekend și unde, mai exact, va ninge.

"Ultimele zile din luna ianuarie conferă tabloului lunii autentice de iarnă, atât în regimul de temperaturi, care se apropie de normalul termic al perioadei din calendar, vorbim mâine de maxime de cel mult între 0 grade până la 5-6 grade, vorbim de minime între -5 grade până la 4 grade, pentru ca vineri, sâmbătă și duminică să consemnăm la nivelul maximelor aceleași valori de temperaturi, cum am consemnat, cel mult între 0 până la 5-6 grade, chiar valori mai coborâte pe parcursul zilei de sâmbătă.

Duminică, chiar și luni dimineață, cele mai coborâte valori vor fi de -10 grade în zonele depresionare din estul Transilvaniei, până la -2 grade în zona litoralului.

Unde va ninge

În privința precipitațiilor, începând de mâine noapte vorbim de precipitații moderate cantitativ, în extindere. Vorbim de precipitații sub formă de ploi și lapoviță în special în Dobrogea, în Bărăgan. În Oltenia, Moldova, restul Munteniei, precipitații predominant sub formă de ninsoare. La fel și în zona montană, acolo unde ninsorile vor contribui la creșterea stratului actual de zăpadă. Intensificări ale vântului între 50-60 de kilometri pe oră.

Inclusiv în Capitală este posibil ca pe parcursul sfârșitului de săptămână precipitațiile, la început sub formă de ploaie și lapoviță, să se transforme în ninsori pentru că și în Capitală temperaturile minime vor fi unele negative: -2 și -1 grad, cu maxime de doar 1-2 grade" a spus Elena Mateescu într-o intervenție la Realitatea Plus.

Cât timp va fi frig

Întrebată cât timp durează acest episod de vreme rece. Elena Mateescu a spus: "Vremea autentică perioadei în care ne aflăm va dura cel puțin până duminică. Vorbim de cantități însemnate de apă, vorbim de valori care la nivel local pot depăși 15-25 de litri pe metru pătrat, intensificările de vânt vor fi unele susținute, așa cum menționam, fiind de 60 de km/h în zonele mai joase de relief, în zona montană înaltă posibil viteze de peste 75-80 km/h și nu în ultimul rând, iată, și asocierea cu transformarea treptată în precipitații predominant sub formă de ninsoare, aria precipitațiilor fiind în diminuare la începutul săptămânii".

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?
pixel