Data publicării:

Vin „ani grei” pentru Germania, avertizează ministrul Robert Habeck. Ce va încetini economia germană

Autor: Elena Aurel | Categorie: Stiri
WhatsApp
Foto: Agerpres; Robert Habeck, vicecancelarul Germaniei
Foto: Agerpres; Robert Habeck, vicecancelarul Germaniei
Germania se va confrunta cu câțiva ani grei din cauza tranziției la surse de energie durabilă și a costurilor în creștere ale energiei, a avertizat ministrul Afacerilor Economice al Germaniei, Robert Habeck.

Ministrul, care a cerut de multă vreme o schimbare radicală a politicii energetice, a spus că Germania se va confrunta cu „cinci ani grei” și a dezvăluit că țara va trebui să se împrumute pentru a susține costurile cu energie ale companiilor sau își va pierde industria.

Tranziția verde cuplată cu creșterea prețurilor la energie va încetini economia germană

„Anii grei de tranziție industrială ecologică vor pune o povară asupra oamenilor”, a spus Habeck, menționând că FMI se așteaptă ca economia germană să se micșoreze cu 0,3% în acest an.

Biroul de statistică german a avertizat în mai că țara intră într-o recesiune, iar unele companii mari se gândesc deja să plece din Germania, alimentând temerile privind o pierdere a producției industriale.

Habeck a spus că situația se datorează prețurilor ridicate la energie, pe care Germania le resimte mai mult pentru că anterior a fost obișnuită cu gazul rusesc ieftin.

Ratele ridicate ale dobânzilor încetinesc, de asemenea, investițiile și comerțul global, ceea ce Germania, ca țară dependentă de export, le resimte, potrivit Habeck.

El a spus că nu există niciun motiv de teamă, dar nu a vrut să ignore faptul că poverile oamenilor vor crește.

„Ne confruntăm cu o perioadă de transformare, pe măsură ce Germania trece de la o industrie tradițională dependentă de energia fosilă la energia verde, cum ar fi hidrogenul”, a explicat politicianul.

Habeck a sugerat că marile companii consumatoare de energie care concurează la nivel internațional ar trebui să primească subvenții publice pentru costurile energetice pentru a face față provocărilor transformării și pentru a avea destui bani pentru a investi.

Cu toate acestea, această propunere nu este susținută nici de partenerul de coaliție FDP, nici de cancelarul social-democrat Olaf Scholz, potrivit Rmx.news

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
pixel