Viktor Orban sfidează UE. LOVITURĂ pentru Soros
Guvernul ungar a transmis joi că nu intenționează să-și modifice controversata lege asupra universităților.
Legea riscă să ducă la închiderea Universității Central Europene (CEU) finanțate de miliardarul american George Soros, în pofida procedurii de infringement deschise de Comisia Europeană, relatează AFP, potrivit Agerpres.
Budapesta avea termen până joi pentru a răspunde unei serii de probleme formulate de executivul european într-o scrisoare ultimativă trimisă Ungariei luna trecută.
"Comisia Europeană nu a furnizat nici măcar un singur argument care să justifice modificarea legii", a indicat joi Janos Lazar, șeful de cabinet al premierului Viktor Orban, în cursul unei conferințe de presă.
Această scrisoare constituie prima etapă a procedurilor de infringement pe care le poate lansa Comisia Europeană și care pot duce în final la grele sancțiuni financiare.
Legea ungară asupra universitățillor străine, adoptată la începutul lunii aprilie în procedură de urgență de parlament, este considerată de opozanții ei ca fiind formulată astfel încât să antreneze închiderea CEU, fondată în 1991 de omul de afaceri și filantropul de origine maghiară George Soros, ale cărui acțiuni au fost foarte criticate de premierul ungar Viktor Orban.
George Soros "a făcut treabă bună de lobby la Bruxelles, a reușit să mobilizeze Comisia Europeană și Parlamentul European", a denunțat joi Lazar.
Bruxellesul susține că dispune de suficiente elemente care probează că dreptul european — în special libertatea de instalare și învățare — este ridiculizat de noua legislație. Aceasta prevede, de pildă, să anuleze licența instituțiilor de învățământ străine care nu dispun de campusuri în țările de origine, precum CEU, acreditată în statul american New York.
Universitatea lui Soros, acuzată de Orban
Universitate anglofonă creată pentru a promova "buna guvernare, dezvoltarea durabilă și transformarea socială", CEU este acuzată de guvernul Orban că dispune de privilegii în detrimentul unităților de învățământ locale.
Guvernatorul statului New York s-a declarat miercuri "dispus să discute" cu Budapesta pentru a permite continuarea activităților CEU în Ungaria.
Dar, potrivit Budapestei, noua lege implică găsirea unui acord direct cu guvernul federal american, care își declină însă competența în domeniu. Washingtonul și-a reînnoit în această săptămână apelul la "suspendarea" respectivei legislații, spunând că "amenință libertatea academică".
Dacă o țară refuză să urmeze recomandările Comisiei Europene, aceasta din urmă poate sesiza Curtea de Justiție a UE.
Legea asupra universităților străine constituie obiectul numeroaselor critici internaționale și suscită manifestații de protest la Budapesta.
[citeste si]
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News