Data actualizării:
Data publicării:

Viktor Orban: Sancţiunile UE asupra gazului, energiei nucleare 'ar avea consecinţe tragice pentru Ungaria'

Autor: Andrei Itu | Categorie: Stiri
WhatsApp
Viktor Orban: Sancţiunile UE asupra gazului, energiei nucleare 'ar avea consecinţe tragice pentru Ungaria' / Sursa foto Agerpres
Viktor Orban: Sancţiunile UE asupra gazului, energiei nucleare 'ar avea consecinţe tragice pentru Ungaria' / Sursa foto Agerpres

Extinderea sancţiunilor Uniunii Europene asupra gazului rusesc şi energiei nucleare 'ar avea consecinţe tragice pentru Ungaria' şi guvernul lucrează pentru a obţine scutire de la orice astfel de decizii, a declarat prim-ministrul Viktor Orban vineri postului public Kossuth Radio, citat de agenţia MTI.

La începutul războiului, Uniunea Europeană spera să încheie războiul prin sancţiuni sau măcar să faciliteze acest obiectiv, dar ele 'nu ne-au adus cu niciun centimetru mai aproape' de sfârşitul conflictului, a spus Orban în interviu.

'Ne confruntăm cu o iarnă grea', cu situaţia din Ucraina devenind mai tot mai dificilă, a declarat Orban. Între timp, deşi Rusia a suferit pierderi, veniturile ei din energie sunt în creştere şi astfel 'politica de sancţiuni nu şi-a îndeplinit scopul', a notat el.

În timp ce Ungaria a obţinut o scutire de la restricţia privind ţiţeiul ce va intra în vigoare la 5 decembrie şi are astfel acces la petrolul necesar ţării, ea nu se poate desprinde singură de efectele sancţiunilor asupra preţurilor, a mai spus Orban.

Ungaria până acum 'şi-a atins întotdeauna obiectivele naţionale' în negocierile privind sancţiunile 'şi astfel avem speranţe când intrăm în următoarea rundă de dezbateri privind cel de-al 9-lea pachet' de sancţiuni împotriva Rusiei. În acelaşi timp, guvernul trebuie să lupte împotriva 'presiunii constante' pentru 'a ne proteja interesele', a adăugat el.

Vezi și - Viktor Orbán a fost acuzat de ”trădare a încrederii și un abuz de putere”

Prim-ministrul Ungariei, Viktor Orbán, a folosit datele cetățenilor din listele de înscrieri pentru vaccinarile COVID-19 pentru a difuza mesajele campaniei partidului Fidesz înainte de alegerile din Ungaria din aprilie 2022, potrivit unui raport al Human Rights Watch.

Potrivit raportului Human Rights Watch, partidul lui Viktor Orban, pe lângă datele din listele de înscrieri pentru vaccinare, ar fi folosit în scopuri electorale și datele cetățenilor maghiari din cererile pentru beneficii fiscale. Potrivit HRW acest lucru încalcă drepturile de confidențialitate, scrie Politico.

”Folosirea datelor personale colectate ale oamenilor pentru ca aceștia să poată accesa serviciile publice pentru a-i bombarda cu mesaje de campanie politică este o trădare a încrederii și un abuz de putere”, a declarat Deborah Brown, cercetător senior în tehnologie la Human Rights Watch.

”Guvernul ungar ar trebui să înceteze să exploateze datele personale pentru campanii politice și să garanteze condiții echitabile pentru alegeri”, a adăugat ea.

Potrivit raportului, persoanele care și-au transmis datele personale pe un site web administrat de guvern pentru a se înregistra pentru vaccinul COVID-19 au primit mesaje politice menite să influențeze alegerile în sprijinul partidului de guvernământ. Orbán a câștigat al patrulea mandat consecutiv ca prim-ministru la alegerile din aprilie 2022, dar, potrivit observatorilor internaționali, condițiile în care au avut loc alegerile generale nu au fost corecte.

 

Ungaria e pusă sub presiunea blocării fondurilor. PNRR-ul țării e condiționat , de asemenea, de Comisia Europeană

Reformele angajate de Viktor Orban nu au fost suficiente: Comisia Europeană se pregăteşte să recomande miercuri îngheţarea a peste 13 miliarde de euro fonduri europene destinate Ungariei, ca răspuns la problemele de corupţie identificate în această ţară, comentează AFP.

Executivul european a ales în cele din urmă fermitatea împotriva liderului naţionalist. În ciuda "şantajului" de care acesta din urmă este acuzat, Budapesta blocând mai multe dosare europene (plan comun de ajutor de 18 miliarde de euro pentru Ucraina, impozit minim pe profiturile multinaţionalelor).

Ungaria - care neagă orice legătură între aceste blocaje şi chestiunea fondurilor europene - se opune, de asemenea, unor noi sancţiuni împotriva Rusiei cu care menţine legături şi rămâne singura ţară din NATO alături de Turcia care nu a ratificat aderarea Suediei şi Finlandei la această alianţă.

Sub presiunea Parlamentului European, Comisia Europeană va propune statelor membre, care au până pe 19 decembrie pentru a se pronunţa, suspendarea a 7,5 miliarde de euro fonduri de coeziune care urmau să fie plătite Ungariei în cadrul bugetului 2021 -2027 al UE, potrivit unor surse europene... Citește mai mult AICI.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
pixel