Viktor Orban: Oficialii de la Bruxelles i-au minţit pe europeni. Au spus că sancţiunile împotriva Rusiei nu se vor extinde asupra energiei
Data publicării:
Autor: Florin Răvdan
WhatsApp
Premierul maghiar Viktor Orban lansează un atac la adresa conducerii Uniunii Europene, şi îi acuză pe "cei de la Bruxelles" că i-au minţit pe europeni. 

"Cei de la Bruxelles" i-au minţit pe europeni atunci când au spus că sancţiunile nu vor fi extinse asupra energiei şi că acestea vor conduce la încheierea rapidă a războiului din Ucraina, a afirmat vineri premierul ungar Viktor Orbán, în emisiunea "Bună dimineaţa, Ungaria!" a postului public Radio Kossuth.

Atacuri şi la adresa lui George Soroş

Viktor Orbán a spus că europenii plătesc o suprataxă de sancţiune pentru energie, ceea ce face ca viitorul să devină incert. Întrebarea este dacă vom continua să agravăm această situaţie, pentru că la Bruxelles se doreşte introducerea a noi şi noi sancţiuni, a adăugat premierul ungar. Războiul se prelungeşte, nimeni nu se mai aşteaptă la o încheiere rapidă, preţurile au explodat, ceea ce îi afectează pe oameni, iar speculanţii se bucură, a afirmat Viktor Orbán.

Începând cu George Soros, marii acţionarii ai companiilor energetice "fac, cu toţii, multe miliarde din extra-profitul" provenit din creşterea preţurilor cauzate de sancţiuni. Companiile energetice sunt cele mai profitabile companii din lume. În astfel de situaţii, forţe uriaşe încep să lucreze pentru a se adapta la preţuri mai mari stabilit de către aceştia, a spus premierul ungar.

Ce spune Orban despre voinţa maghiarilor cu privire la sancţiuni

În ceea ce priveşte consultarea naţională privind sancţiunile împotriva Rusiei, Viktor Orbán a declarat: cu cât este mai critică perioada în care ne aflăm, cu atât este mai mare nevoia de unitate şi consens. Premierul ungar a subliniat că, potrivit experienţei sale în politică, în anumite situaţii cel mai bine este ca oamenii să fie implicaţi în luarea deciziilor, iar din punct de vedere juridic, cea mai flexibilă formă prin care se poate face asta este consultarea naţională.

Preţul energiei a crescut în urma deciziilor politice de la Bruxelles şi nu din raţiuni economice, a declarat prim-ministrul Ungariei. Dacă nu ar exista sancţiunile, preţul energiei s-ar afla la acelaşi nivel la care s-a aflat în timpul alegerilor din luna aprilie şi în perioada campaniei electorale. În perioada alegerilor, politicienii se aşteptau ca preţul petrolului şi gazelor să se stabilizeze în jurul a 100 de dolari, astfel încât situaţia să poată fi gestionată chiar şi fără modificarea reglementărilor existente în Ungaria cu privire la cheltuielile cu utilităţile, a explicat Viktor Orbán.

"Ţările UE, cu Ungaria în frunte, au convenit ca sancţiunile să nu fie extinse asupra energiei"

Premierul a amintit că încă înainte de campania electorală, la Versailles a avut loc un summit, iar acolo, Germania şi "ţările UE, cu Ungaria în frunte" au convenit ca sancţiunile să nu fie extinse asupra energiei. În luna iunie însă, germanii "s-au sucit" şi şi-au schimbat decizia la Bruxelles, introducând sancţiuni asupra petrolului şi punând pe ordinea de zi sancţiuni asupra gazelor. Viktor Orbán a subliniat: dacă Ungaria nu ar fi luptat cu succes împotriva sancţiunilor cu privire la petrol, acum am fi într-o situaţie şi mai rea. Atunci nu preţurile ar fi cele care ne-ar face viaţa grea - ceea ce ne cauzează, oricum, "suficiente dureri de cap" - ci problema ar fi că nu am avea suficientă energie. Trebuie să ne adaptăm la preţul de pe piaţa mondială, pentru că "aşa este peste tot în Europa" şi nu putem "inventa un preţ al nostru, separat", a explicat premierul ungar.

Şeful guvernului de la Budapesta a adăugat: dacă de mâine dimineaţă, în Ungaria nu ar mai sosi gaze naturale, economia nu ar resimţi asta timp de patru luni şi jumătate, cinci luni, "pentru că ne-am făcut stocuri". Criticând politica de sancţiuni a UE, Viktor Orbán a remarcat că majoritatea deciziilor politice proaste pot fi corectate, ceea ce "este valabil şi cazul sancţiunilor". Fără a schimba această politică, suprataxa de sancţiune "va fi integrată în economie şi va rămâne cu noi pe termen lung", va deveni parte din viaţa noastră în următorii cinci-zece ani, a avertizat premierul.

Măsuri de sprijin pentru populaţie

Guvernul ungar va proteja familiile şi firmele aflate în situaţii dificile, a declarat Orbán, adăugând că, fără măsurile legate de reducerea cheltuielilor cu utilităţile, familiile ar plăti, în medie, cu 181.000 de forinţi (aprox. 2.100 de lei) mai mult pentru utilităţi, în fiecare lună. În ceea ce priveşte sistemul de protecţie oferit familiilor, Ungaria se află "pe primul loc în Europa , departe de alţii", deoarece oferă un sprijin de 30% dintr-un venit mediu, în timp ce în Germania vorbim de 20%, iar în Austria, de 6%, a explicat premierul.

Despre opoziţie, Viktor Orbán a spus: nu sunt stăpâni pe propria lor voinţă, "joacă aşa cum le dictează alţii", astfel că ar fi o greşeală ca guvernul să se bazeze pe cooperarea cu opoziţia. Liderii opoziţiei primesc finanţare din America, iar "cel care plăteşte dictează muzica", o astfel de opoziţie avem acum - a mai spus premierul maghiar. Guvernul nu intenţionează să modifice legea cu privire la avorturi, iar premierul nu consideră că acest lucru este probabil.

"Sunt complet împotriva oricărei modificări a legii privind avorturile, susţin menţinerea sistemului actual", a afirmat Orbán. Premierul a menţionat că nu aceasta este problema de care trebuie să ne ocupăm acum; avem de-a face cu sancţiuni, este război, preţurile la energie cresc vertiginos, iar "opoziţia ne stă în coaste" - a adăugat Viktor Orbán, citat de Rador. 

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?
pixel